Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν το πρωί της  Τετάρτης άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για εκκένωση  της πλατείας Βικτωρίας από τους πρόσφυγες που τις τελευταίες μέρες είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ισχυρή αστυνομική δύναμη με τρεις κλούβες βρέθηκε από νωρίς στο σημείο για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε δομή φιλοξενίας στην Αττική.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ με λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκαν 81 άτομα, μετά των οποίων και παιδιά, σε ξεχωριστό χώρο στη δομή της Αμυγδαλέζας, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους άλλους διαμένοντες αλλοδαπούς. Αυτήν την ώρα εξετάζονται για κορονοϊό από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ αναμένεται να παραμείνουν εκεί προσωρινά, έως ότου βρεθούν άλλοι χώροι διαμονής.

Πρόκειται κυρίως για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που φεύγουν από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, ύστερα από σχετική ειδοποίηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και από τα νησιά φτάνουν στην Αθήνα. Εκεί, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες – μαζί με παιδιά και μωρά – στοιβάζονται και κοιμούνται σε sleeping bag στον χώρο της πλατείας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν καταφέρει να πάρουν το πολυπόθητο άσυλο – και προσπαθούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό – βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας. Σημειώνεται πως από τη στιγμή που εγκριθεί το άσυλο οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να ζουν στις δομές.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, από τις δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει 8.500 άτομα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και άρα δεν έχουν πλέον δικαίωμα διαμονής. Περίπου οι μισοί από αυτούς έφυγαν από τα ΚΥΤ των νησιών και ταξίδεψαν στην Αθήνα αναζητώντας κάποια λύση ώστε να επιβιώσουν.

Μετά την επιχείρηση εκκένωσης, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων έσπευσαν επίσης στο σημείο για να καθαρίσουν τη περιοχή.