Νέος συναγερμός σήμανε στις τοπικές Αρχές της Λέσβου για τη νέα φωτιά, την πέμπτη κατά σειρά, που ξέσπασε, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 2020, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, η νέα φωτιά καίει χώρο έξω από τον καταυλισμό, στον δρόμο προς την Παναγιά.

Αεροσκάφη τύπου καναντέρ πραγματοποιούν από το πρωί της Πέμπτης ρίψεις νερού σε κάθε νέα εστία. Νωρίτερα, στις 2.30 το μεσημέρι είχε ξεσπάσει εκ νέου φωτιά, σε τμήμα του καταυλισμού που δεν είχε καεί. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου  κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή του τόσο στο χώρο του ΚΥΤ όσο και έξω από αυτό στον ελαιώνα που το περιέβαλε.

Την ίδια στιγμή, μπλόκα έχουν στηθεί κοντά στον καταυλισμό της Μόριας από κατοίκους που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ξανά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν ούτε στους πρόσφυγες να επαναπροσεγγίσουν, αλλά ούτε και στα μηχανήματα του στρατού να κάνουν οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης.

Ευθύνες στην αυτοδιοίκηση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή «LIVE NEWS» του Mega, επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου το υγειονομικό ζήτημα, αφού αγνοούνται όλοι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια» ανέφερε αρχικά.

Όπως είπε «το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια. Εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα, ενώ σήμερα λειτούργησε κανονικά η σίτιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση» συμπλήρωσε, ερωτηθείς για τον τρόπο που οι ιθύνοντες θα δώσουν λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού, και επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση.


«Είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι».

«Έχουμε συγκεκριμένα σημεία για να ξεκινήσουμε να στήσουμε τις σκηνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων, είτε των αιτούντων άσυλο» ανέφερε, υπογραμμίζοντας την αδυναμία συνεργασίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.