Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου 2020, σε αποθηκευτικό χώρο με ξυλεία και πλαστικά στον Ασπρόπυργο Αττικής. Στο σημείο επιχειρούν  40 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Σημειώνεται, επίσης, ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις dytikesmaties, η φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη ξυλείας στη συμβολή των οδών Γκορυτσάς και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Πυκνοί καπνοί από την πυρκαγιά δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ποιες περιοχές είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , για την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιφέρειες:

  • Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου),
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης),
  • Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής), Άγιον Όρος και
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν από την Ω/07:30 της 15 Σεπτεμβρίου 2020, τίθεται σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Προσωπικό των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων ως κάτωθι:

• σε Γενική Επιφυλακή το Προσωπικό των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων με δείκτη επικινδυνότητας τέσσερα (4) και
• σε Μερική Επιφυλακή το Προσωπικό των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων με δείκτη επικινδυνότητας τρία (3), ενώ
• σε αυξημένη ετοιμότητα θα είναι το Προσωπικό των υπόλοιπων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις