Με προβλήματα ξεκίνησε η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Γονείς που πήγαν τα παιδιά τους στο 25ο νηπιαγωγείο, που συστεγάζεται με το 29ο Δημοτικό, σοκαρίστηκαν όταν είδαν ότι η αίθουσα που θα στεγάζει τα μισά παιδιά είναι ένας υπόγειος χώρος με φεγγίτες, αντί για παράθυρα.

Κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο μάθημα τις επόμενες ημέρες, καθώς θεώρησαν ότι ο χώρος αυτός είναι επικίνδυνος. Στα χέρια τους έχουν φωτογραφίες από την αίθουσα και σκοπεύουν να κινηθούν νομικά, προκειμένου να αποδείξουν την ακαταλληλότητα του χώρου.

Ο νόμος για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια. Σε κάποιους δήμους εφαρμόστηκε από το πρώτο έτος, ενώ σε κάποιους άλλους δόθηκε η δυνατότητα σε βάθος τριετίας να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές ώστε να στεγαστεί η προσχολική αγωγή για τα δύο χρόνια.

Τα προηγούμενα χρόνια τα παιδιά του 25ου νηπιαγωγείου ήταν 40. Φέτος με το νέο πλαίσιο έφτασαν τα 70. Έτσι το σχολείο χρειαζόταν μία ακόμη αίθουσα για να καλύψει τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Όπως εξηγεί στον flash, η κ. Τσακιρίδου Βασιλική, προϊσταμένη του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου, στην αρχή της σχολικής χρονιάς ενημερώθηκε από την Περιφέρεια ότι για την αίθουσα που χρειάζονται θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον υπόγειο χώρο εκδηλώσεων του 29ου Δημοτικού, με το οποίο συστεγάζονται.

Αμέσως αρνήθηκαν. «Το είπαμε από την αρχή. Ο χώρος αυτός αντεδείκνυται για παιδιά. Γιατί κατεβαίνουμε 15 σκαλοπάτια και πρέπει η νηπιαγωγός να τα κρατάει από το χέρι για να τα κατεβάζει. Χάνεται χρόνος και υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουν και να πέσουν», λέει ενώ συμπληρώνει ότι υπάρχουν προβλήματα και με τις μάσκες των παιδιών που δεν μπορούν να την κρατήσουν στη σωστή θέση. «Γίνεται ένας πανικός, δουλεύω 37 χρόνια και δεν το έχω ξαναδεί αυτό».

Προς το παρόν το μάθημα γίνεται στον υπόγειο χώρο του σχολείου. H αίθουσα έχει φεγγίτες, αντί για παράθυρα, δεν αερίζεται σωστά, ενώ σημειώνεται στο παρελθόν ότι έχει πλημμυρίσει, με τη διεύθυνση του σχολείου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση πλημμύρας αλλά και σεισμού.

Η λύση του υπόγειου είναι προσωρινή και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το σχολείο θα διαρκέσει για τους επόμενους δύο μήνες μέχρι να εγκατασταθούν κοντέινερ – kibo στην αυλή του σχολείου. Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι να σταλούν συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, 48 ώρες πριν από το πρώτο κουδούνι, για να ξηλώσουν το ολοκαίνουργιο μπάσκετ που υπήρχε στο σχολείο και να δημιουργήσουν χώρο για τη στέγαση των νηπίων. Η αντίδραση των γονέων των μαθητών του δημοτικού ήταν άμεση καθώς την πρώτη ημέρα συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο διαμαρτυρόμενοι για αυτή την κίνηση του δήμου.

«Έπρεπε να βρεθούν χώροι για να μπορούν να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Για αυτό και ο νόμος ήταν ότι αυτό θα εφαρμοστεί σε βάθος μιας 3ετίας. Δεν έγιναν όμως οι ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία προς την ανεύρεση χώρων, είτε ελεύθερων οικοπέδων, είτε άλλων χώρων κατάλληλων», τονίζει η Αδαμίδου Βασιλική από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) Θεσσαλονίκης.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των γονέων των νηπίων. «Την πρώτη φορά που κατεβήκαμε για να δούμε πως είναι αυτή η αίθουσα, πάθαμε σοκ», περιγράφει στον flash η κ. Μπρέλλου Σόνια, μητέρα δύο παιδιών του 25ου νηπιαγωγείου. Ο εξαερισμός είναι φεγγίτες που δεν είναι όλοι ανοιχτοί. Σε περίπτωση βροχής που θα αρχίσουν σε λίγο, θα πέφτει μέσα η βροχή. Στα νήπια έχουν βάλει τούρκικες τουαλέτες και να κατεβαίνουν 15 σκαλιά. Είναι επικίνδυνο», συμπληρώνει.

Τις πρώτες δύο μέρες κάποιοι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο. Συγκεκριμένα 7 από τα 21 απουσίαζαν λόγω ακαταλληλότητας του χώρου. «Δεν είναι αυτή η λύση όμως», καταλήγει η μητέρα.

Η έξοδος κινδύνου του σχολείου

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις