Συνεχίζεται η καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολεία της χώρας με αποτέλεσμα κάποια να έχουν διακόψει προσωρινά τη λειτουργία τους ενώ η κατάσταση προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές αφού η διαχείριση της κατάστασης παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νέου κρούσματος πουύ εντοπίστηκε σε σχολείο της Αττικής και συγκεκριμένα σε σχολείο στο Κερατσίνι. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του σχολείου, που μίλησε στο Σκάι, ένας μαθητής εμφάνισε συμπτώματα του κορονοϊού με υψηλό πυρετό, μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Το παιδί υπεβλήθη σε τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο, όπως ενημέρωσε η οικογένεια του μαθητή τον Διευθυντή, αρχικά τους είπαν ότι ήταν αρνητικό. Ο μαθητής, που ήταν πλέον χωρίς συμπτώματα, πήγε κανονικά τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στον αγιασμό του σχολείου.

Ο Διευθυντής του σχολείου, ωστόσο, ανέφερε ότι την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, τον ενημέρωσαν από τον ΕΟΔΥ ότι είχε γίνει λάθος στο πρώτο αποτέλεσμα του τεστ και ότι τελικά το παιδί είναι θετικό στον κορονοϊό. Ο μαθητής από την Τρίτη παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του, ωστόσο, στο σχολείο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση γιατί ο μαθητής, αν και φορούσε μάσκα, ήρθε την ημέρα του αγιασμού σε επαφή με άλλους συμμαθητές του αλλά και με τους εκπαιδευτικούς. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το κλείσιμο του συγκεκριμένου σχολείου.

Τα κλειστά σχολεία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας κλειστά είναι:

 • όλα τα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου μέχρι την Παρασκευή
 • όλα τα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας μέχρι την Παρασκευή
 • το δημοτικό σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου μέχρι την Παρασκευή
 • το 2ο δημοτικό σχολείο Βούτων Ηρακλείου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου
 • το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου
 • το νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου μέχρι την Παρασκευή
 • το 7ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας μέχρι την Παρασκευή
 • ο βρεφονηπιακός σταθμός Σωκράτους 131 στην Καλλιθέα μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου λόγω κρούσματος σε εργαζόμενο

Ο ΕΟΔΥ έχει κάνει γνωστά τα πρωτόκολλα που αφορούν τα μέτρα στα σχολεία σε ενδεχόμενο που εμφανιστεί κρούσμα κοροναϊού και διευκρινίζει πότε οι σχολικές μονάδες θα κλείνουν λόγω περιστατικών Covid-19.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η διακοπή λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού αποφασίζεται από τον διευθυντή, έπειτα από τη γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο ρόλος του υπεύθυνου διαχείρισης Covid-19

Όπως προβλέπεται, σε κάθε σχολείο θα υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του. Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό και τους μαθητές για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Επίσης, θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κορονοϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος. Στη συνέχεια, θα επικοινωνεί με τους γονείς, τη διεύθυνση του σχολείου, τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος.

Τέλος, είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χώρου για την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, καθώς και για την καταγραφή των στενών επαφών των κρουσμάτων.

Τι προβλέπεται αν μαθητής εμφανίσει συμπτώματα

Κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ή μέλος των σχολικών μονάδων, εφόσον εμφανίσει συμπτώματα στο σπίτι, παραμένει σε αυτό και ενημερώνει το σχολείο. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης για τα συμπτώματα αυτά.

Αν ένας μαθητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι, τότε ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

 • Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια
 • Απομόνωση παιδιού σε ειδικά διαμορφωμένο, καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκα
 • Τόσο το παιδί, όσο και το προσωπικό που το επιτηρεί φροντίζουν για σχολαστική υγιεινή χεριών και λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα (αδιάβροχη ποδιά, μάσκα, προμετπωίδα, γάντια)
 • Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί
 • Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να επισκεφτεί γιατρό
 • Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, να γίνει τεστ κατά προτεραιότητα

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση κατ΄οίκον και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Τι προβλέπεται αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα

 • Αποχωρεί άμεσα από το σχολείο
 • Σε περίπτωση που έρθει κάποιος να τον πάρει, παραμένει σε απομονωμένο χώρο
 • Επίσκεψη σε γιατρό και εκτίμηση συμπτωμάτων
 • Αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται τεστ κατά προτεραιότητα

Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο το άτομο που εμφάνισε κορονοϊό

Είτε μαθητής είτε εκπαιδευτικός, όποιος εμφανίσει Covid-19 μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες από την πρώτη ημέρα που εμφάνισε συμπτώματα.

Απαραίτητο θα είναι να έχουν περάσει 24 ώρες με πλήρη ύφεση συμπτωμάτων, να μην έχει πυρετό και να μη χρειάζεται αντιπυρετικό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν χρειάζεται να γίνει δεύτερος μοριακός έλεγχος.

Τι γίνεται στα δύο και στα τρία κρούσματα

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ.

Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα αποφασιστεί το εύρος του εργαστηριακού ελέγχου και η πιθανή διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στα κλειστά σχολεία

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προβλέπουν ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τη στιγμή που θα αναστέλλεται η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας.

Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

 • Παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε μαθητές οι οποίοι απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορονοϊού.
 • Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει και για μαθητές οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή παιδιά που διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες αυξημένου κινδύνου. Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.
 • Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.