Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου 18 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στην Πάτρα, στο Ρίο, στην Ναύπακτο και σε γειτονικές περιοχές. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε έξι χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά, της Ναυπάκτου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 14 χιλιόμετρα βόρεια από την Πάτρα.

Κουνήθηκαν και τα Κύθηρα

Εξάλλου ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 86 χιλιόμετρα δυτικά/νοτιοδυτικά των Κυθήρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός έγινε στις 02:32 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 273 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Ο σεισμός στα Κύθηρα το 2006

Ισχυρή σεισμική δόνηση, που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα στις 13:34 την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2006. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με όλα τα σεισμολογικά ινστιτούτα της χώρας, ήταν 6,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χανίων και Κυθήρων. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 215 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας στον υποθαλάσσιο χώρο σε εστιακό βάθος 75 χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε 30 χλμ ανατολικά των Κυθήρων και 100 χλμ βόρεια των Χανίων.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε Αττική, Ρόδο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά και Καστοριά, ενώ υπήρχαν αναφορές ότι έγινε αισθητή ακόμη και στο Κάιρο της Αιγύπτου, τα παράλια της Τουρκίας, την Ιταλία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.

Ο σεισμός προκάλεσε κυρίως καταστροφές στα Μητάτα, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ζημιές στην πλατεία του χωριού.

Η περιοχή θεωρείται υψηλής σεισμικότητας και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, με ισχυρότερο εκείνο των 8,3 Ρίχτερ το 365 μ.Χ. Το 1903 συνέβη ισχυρός σεισμός στα Μητάτα, με αποτέλεσμα να γίνει καθίζηση εδάφους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις