Απαράδεκτες είναι οι σκηνές που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στα Καμένα Βούρλα, όπου ορισμένοι κάτοικοι αντιδρούν στη διαμονή 39 ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής. Χωρίς κανέναν οίκτο ορισμένοι αποφάσισαν να διοχετεύσουν όλο το μένος τους στα παιδιά που είχαν την ατυχία να φτάσουν στη χώρα μας χωρίς οικογένεια, είτε γιατί έφυγαν μόνα τους από τις πατρίδες τους μη έχοντας άλλη επιλογή, είτε γιατί οι δικοί τους χάθηκαν στο δρόμο της ελπίδας.

Δυστυχώς αυτά τα παιδιά φαίνεται πως δεν έχουν θέση στη χώρα μας, ή τουλάχιστον δεν έχουν θέση στα Καμένα Βούρλα. Ορισμένοι θέλοντας να διαφυλάξουν την ηρεμία τους (και να εκφράσουν τα ρατσιστικά αισθήματά τους) αντιτίθενται στην μετεγκατάσταση των προσφυγόπουλων από τα νησιά του Αιγαίου στην περιοχή τους. Σημειώνεται πως κατά τη μεταφορά τους κάτοικοι είχαν αποκλείσει την Εθνική Οδό.

Το βράδυ της Πέμπτης κάποιοι ανήλικοι πρόσφυγες αντέδρασαν, καθώς ήθελαν να βγουν από το ξενοδοχείο, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι ανήλικοι προσπάθησαν να πετάξουν και πέτρες. Κάτοικοι, που βρίσκονταν σε απόσταση πνοής από το ξενοδοχείο, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς άρχισαν να επιτίθενται κατά των ανηλίκων. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ακούγονται να λένε σε δυνάμεις της αστυνομίας που βρέθηκαν στο σημείο: «Μπείτε με το γκλοπ μέσα, να τους σαπακιάσετε».

Μηταράκης: Άφησαν νηστικά 39 παιδιά

Αγανακτισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του Open για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στα Καμένα Βούρλα από ορισμένους κατοίκους που αντιτίθενται στην προσωρινή φιλοξενία των προσφυγόπουλων. Ο υπουργός ήταν επικριτικός για τη στάση των κατοίκων, κατηγορώντας τους για «έλλειψη ανθρωπισμού».

«Εμπόδισαν ακόμη και τα φορτηγά που μετέφεραν φαγητό και κλινοσκεπάσματα στα παιδιά» είπε σε έντονο ύφος και συνέχισε: «Λέμε “όχι” σε συμπεριφορές Καμένων Βούρλων. Εκφράζω τη λύπη μου για τα ακραία φαινόμενα στα Καμένα Βούρλα». Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για μόλις 39 παιδιά που πρόκειται να μετεγκατασταθούν.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε σχετικά με την καταγγελία του δημάρχου ότι δεν ενημερώθηκαν: «Πράγματι, δεν ενημερώθηκαν, λαμβάνω γι αυτό την ευθύνη» παραδέχθηκε ο υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι αυτός δεν είναι λόγος να τα βάζουν με μικρά παιδιά.

Δήμαρχος: «Θα μας βρουν απέναντί τους»

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται και ο δήμαρχος, Γιάννης Συκιώτης, ο οποίος σημειώνει πως «οι χώροι που πρόκειται να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες είναι ακατάλληλοι, καθώς βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό και σε κοντινή απόσταση από τις σχολικές μονάδες και ως αποτέλεσμα η εγκατάστασή θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Η μεταφορά τους στην περιοχή βρήκε αντίθετο και τον δήμαρχο ο όποιος καταγγέλλει ότι δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείου. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως σε περίπτωση που επιχειρηθεί η εγκατάσταση των προσφύγων στον χώρο «θα μας βρουν απέναντί ως ανθρώπινη ασπίδα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις