Ο κορονοϊός συνεχίζει να κάνει την δυναμική του εμφάνιση στη χώρα μας, δη στην Αττική, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο προβληματισμός και η ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η πρωτεύουσα. Παρά τα μέχρι τώρα μέτρα, τα κρούσματα δεν μειώνονται και η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αττική.

Ουσιαστικά, η γενικευμένη χρήση μάσκας θα εφαρμοστεί εάν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να μην δείχνει βελτίωση. Τα τρία κριτήρια τα οποία λαμβάνει υπόψη για όλες τις αποφάσεις η κυβέρνηση, είναι:

  • ο αριθμός των διασωληνωμένων
  • ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων
  • οι αντοχές του ΕΣΥ

Χαρακτηριστική ήταν και η σχετική ρήση του πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμά του, όπου και τόνισε ότι «η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».

Στο «κόκκινο» η Αττική 

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», από τα περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα της Αττικής, το 40% εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Οι δείκτες θνησιμότητας γενικά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού από δύο την ημέρα που ήταν ο αριθμός των θανάτων τον Αύγουστο, έχει φτάσει στους πέντε κατά μέσο όρο.

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τον «αόρατο εχθρό» να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας πιο αυστηρά μέτρα πριν η κατάσταση γίνει μη… αναστρέψιμη.

Η επιτροπή θα εισηγηθεί την καθολική χρήση μασκας

Σχολιάζοντας τα νέα αυστηρότερα μέτρα που θα τεθούν από σήμερα σε ισχύ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως τα μέτρα τα διοικητικά τα προτείνει η κυβέρνηση και η Επιτροπή συνήθως συμφωνεί ή κάνει τροποποιήσεις. «Η κεντρική ιδέα όλων αυτών είναι να ελαττώσουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δεν απέκλεισε να εισηγηθεί από την αρμόδια Επιτροπή, αν κριθεί απαραίτητο.

Οι 11 περιοχές που θα ισχύσει η καθολική χρήση μάσκας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας από σήμερα μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020 για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Η απόφαση εφαρμόζεται εντός των ορίων: α) των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και Τρικάλων και β) του Δήμου Μυκόνου.

Αρνητικό ρεκόρ θανάτων τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που έχει καταγραφεί ρεκόρ κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, αλλά και ο μήνας που σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από την αρχή της επιδημίας. Μέχρι τώρα, 107 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό και ο μήνας δεν έχει ακόμα τελειώσει. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, όπου 90 άνθρωποι κατέληξαν από τον Covid – 19. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας έχει φτάσει του 376.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις