Ο καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό, μιλώντας στο “Κόκκινο” παραδέχτηκε πως η στρατηγική για την επιστροφή στην “κανονικότητα” μετά το λοκντάουν δεν προετοιμάστηκε επαρκώς, με αποτέλεσμα την “έκρηξη” των κρουσμάτων, που παρατηρείται. Όσον αφορά στα σχολεία, ο καθηγητής ανέφερε πως δεν υπήρξε προετοιμασία των δασκάλων, ενώ έκανε και μία σημαντική αποκάλυψη. Υποστήριξε πως η Επιστημονική Επιτροπή είχε εισηγηθεί το άνοιγμα των σχολείων με μικρό αριθμό μαθητών, ανά τάξη, ήδη από τον Μάρτιο.

“Μας τόνισαν πως τεχνικά δεν μπορούν να διατεθούν περισσότερες αίθουσες και έτσι, με τα δεδομένα αυτά, βγάλαμε μία στρατηγική. Μας είπαν πως κάνουν ό,τι μπορούν αλλά δεν γίνεται κάτι καλύτερο, εμείς το δεχτήκαμε γιατί δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε” ανέφερε. “Το είχαμε θέσει από τον Μάρτιο, αλλά μας είπαν πως δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες αίθουσες” είπε, ενώ παραδέχτηκε πως και με τις μάσκες υπήρξε σύγχυση.

Ο καθηγητής πως η αστική κίνηση παρουσιάζει πολλά προβλήματα, ενώ για τις συγκοινωνίες είπε πως “θα μπορούσαν τουλάχιστον να είχαν επισκευαστεί τα λεωφορεία που ήταν χαλασμένα”.

“Μείζον θέμα με τον Μαγιορκίνη”

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ρωτήθηκε και για την υπόθεση με το ιδιωτικό κέντρο που προτεινόταν από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία για την διενέργεια τεστ για κορονοϊό σε μία περίοδο που υπήρχε ανεπάρκεια στα τεστ, από τους δημόσιους φορείς. Είχε γίνει γνωστό πως ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής, συνεργαζόταν με το συγκεκριμένο κέντρο. “Υπάρχει θέμα ηθικής τάξης, αν είναι τα πράγματα όπως λένε, αν και δεν υπήρξε διάψευση. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν προβλεπόμενη, δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος” τόνισε ο καθηγητής.

“Το ότι πήρε την δουλειά ένα ιδιωτικό κέντρο με μία διαδικασία που δεν προβλέπεται είναι μείζον πολιτικό θέμα, ακόμη και αν δεν είχε σχέση ο Γκίκας Μαγιορκίνης”, πρόσθεσε.

Απόσπασμα από την συνέντευξη στον Νίκο Ξυδάκη