Νέος σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:22, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά του Αγίου Όρους και εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Αστυνομικό Τμήμα Καρυών παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και έπεσαν και σοβάδες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στις μονές. Eίχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 1:50 χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

Επίσης, σεισμός έντασης 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:39 χθες το βράδυ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή.  Ακολούθησαν και άλλοι σεισμοί, μικρότερης έντασης, με πιο ισχυρό έναν έντασης 3,9 Ρίχτερ, στις 2:09 τα ξημερώματα, με το ίδιο επίκεντρο, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι

Όπως ανέφερε η σεισμολόγος υπηρεσίας του Σεισμολογικού Σταθμού του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Βεντούζη, στο ΑΜΠΕ, μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας, είναι αναμενόμενοι και άλλοι σεισμοί όπως αυτός των 4,2 Ρίχτερ.

Bίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Την στιγμή του σεισμού των 5,2 Ρίχτερ κατέγραψε κάμερα ασφαλείας του Πρωτάτου στις Καρυές. Το βίντεο έχει καταγράψει την ισχυρή δόνηση που δεν φαίνεται να είχε μεγάλη διάρκεια.

 Πριν από 88 χρόνια, σεισμός με 161 νεκρούς στην ίδια περιοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 88 χρόνια είχε σημειωθεί στην Χαλκιδική ένας από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς στην Ελλάδα, τον τελευταίο αιώνα. Το γεγονός θύμισε, μέσα από την σελίδα του στο Facebook, ο σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και Υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Έγραψε συγκεκριμένα: “Ένας από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα. Έγινε στις 7.20μμ με μέγεθος Μ 6,9. Λίγο αργότερα ακολούθησε μετασεισμός Μ6. Επλήγησαν η Χαλκιδική, κυρίως το ανατολικό τμήμα (Ιερισσός, Στρατώνι κλπ) και οι μονές του Α. Όρους. Συνολικά καταμετρήθηκαν 161 νεκροί, τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενώ χιλιάδες σπιτιών καταστράφηκαν. Εμφανίστηκε επιφανειακό ρήγμα και τοπικό τσουνάμι στον κόλπο της Ιερισσού. Στις 11.5.1933 έγινε και άλλος Μ6,3, μάλλον αργοπορημένος μετασεισμός”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις