Το άνοιγμα των σχολείων συνεπάγεται αυτόματα ιώσεις στους μαθητές.  Όπως ήταν αναμενόμενο, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού οι γονείς πλέον ανησυχούν ότι τα παιδιά νοσούν με τον νέο ιό. Έτσι, με τα πρώτα συμπτώματα μιας απλής ίωσης οι γονείς αρχίζουν να αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό. Σημειώνεται πως τα συμπτώματα κορονοϊού στα παιδιά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που παρουσιάζονται και από απλές ιώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες για να χαρακτηρισθεί ύποπτο κρούσμα covid-19 ένα παιδί θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
  • βήχας
  • δύσπνοια
  • ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
  • γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)

Εκτός από την ανοσμία, όλα τα υπόλοιπα είναι συμπτώματα που οι γονείς βλέπουν στα παιδιά τους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς λόγω ιώσεων. Ωστόσο, κατά την πανδημία του κορονοϊού οι γονείς αναγκάζονται να κάνουν το τεστ του κορονοϊού, ώστε να προστατεύσουν συμμαθητές, παππούδες και συναδέλφους.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι περισσότεροι καταλήγουν να πληρώνουν το τεστ από την τσέπη του, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το τεστ γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες, τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τον εργαστηριακό έλεγχο, είναι εξαιρετικά αυστηρά. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον μοριακό έλεγχο, καταβάλλοντας από τη τσέπη τους το κόστος.

Τονίζεται πως αυτή τη στιγμή το τεστ για τον κορονοϊό κοστίζει στον ιδιωτικό τομέα από 80 έως και 150 ευρώ.

Παιδίατροι: Πείτε μας που θα στείλουμε τα παιδιά για τεστ

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει: «Σύμφωνα με τα κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.

Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για την μέση οικογένεια».

Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν τα τεστ να είναι δωρεάν για τα παιδιά: «Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται τεστ για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στην χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς».

Σε ανάλογη ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε ότι το τεστ στις δημόσιες δομές είναι δωρεάν, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως είπε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν σε δημόσιες δομές. Εφόσον κάποιος έχει προσέλθει σε δημόσια δομή, δεν έχει πληρώσει για το τεστ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Τα τεστ δεν γίνονται κατά τύχη. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, υπάρχουν κριτήρια και αυτά τα κριτήρια εφόσον πληρούνται διεξάγεται το τεστ από το Κράτος το οποίο και καλύπτει το σύνολο της δαπάνης».

Ο κ.Κοντοζαμάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλύπτεται το κόστος για το τεστ στον ιδιωτικό τομέα καθώς σημείωσε: «Όταν προσέρχεται κάποιος σε μία δημόσια δομή σίγουρα υπάρχει παραγγελία του τεστ. Επομένως, τώρα αν θα αποζημιώνεται ή όχι στον ιδιωτικό τομέα είναι μία άλλη κουβέντα που αυτή τη στιγμή εφόσον το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει την παραγωγική δυνατότητα να καλύψει το τεστ δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις