Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού «σπάνε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – 460 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 207 στην Αττική – άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2020 μεγάλη επιχείρηση στις πλατείες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός πολιτών, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται το επόμενο 48ωρο, στο πλαίσιο προσπάθειας ανάσχεσης της διασποράς της πανδημίας.

Το σχέδιο της αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Φυσαρμόνικα» τέθηκε σε εφαρμογή από το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα. Προβλέπει αυξημένες περιπολίες  και επιχειρησιακά σχέδια επιτήρησης για όλες τις πλατείες. Μάλιστα, θα υπάρχουν στατικές αστυνομικές δυνάμεις σε πλατείες που στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού. Οι έφοδοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ στους παραβάτες των μέτρων θα επιβάλλονται πρόστιμα.


Το νέο πλάνο που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού για την αποφυγή του συγχρωτισμού στις πλατείες μπήκε από νωρίς σε εφαρμογή και οι αστυνομικές δυνάμεις όπως προβλέπεται θα μεταβαίνουν στα «κόκκινα» σημεία της Αθήνας και αφού τα περιπολικά προειδοποιήσουν με τα ειδικά ηχητικά σήματα σε τέσσερις γλώσσες τους πολίτες να αποχωρήσουν στη συνέχεια θα παραμένουν στα σημεία σε κατάσταση επιφυλακής έως ότου το πλήθος να διαλυθεί.

Οι εντολές που έχουν λάβει οι επικεφαλής από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι οι αστυνομικοί να πλησιάζουν το πλήθος, να προειδοποιούν, να απομακρύνονται και στη συνέχεια να επανέρχονται χωρίς ωστόσο να συγκρούονται αλλά να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο έως ότου ο συνωστισμός εκλείψει, με σταδιακή έστω αποχώρηση. Επίσης, έχουν εντολές να διευκολύνουν την αποχώρηση. Οι αστυνομικοί τσεκάρουν και ελέγχουν σε συνθήκες μη συγκρουσιακές ωστόσο αν οι συνθήκες το επιτρέπουν σε μια μικρή κλιμάκωση, επιβάλλονται και πρόστιμα, ειδικά σε άτομα που προκλητικά αρνούνται να συμμορφωθούν.

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαναπό την πλατεία Βικτωρίας όπου τα κλιμάκια με τη συνδρομή της ομάδας «Πάνθηρες» και πεζές περιπολίες κατάφεραν σε λίγη ώρα και χωρίς προβλήματα να την αδειάσουν. Ακολούθησε επιχείρηση στην πλατεία Ομονοίας στη συνεχεία στο Μοναστηράκι όπου εκεί όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί υπήρχε μεγάλο πρόβλημα καθώς κανένας σχεδόν από το συγκεντρωμένο πλήθος δεν φορούσε μάσκα ενώ οι αποστάσεις δεν τηρούνταν. Ανάλογες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης, σε πλατεία Συντάγματος, Άγιο Παντελεήμονα και άλλες περιοχές όπου παρατηρείται συγχρωτισμός και δεν τηρούνται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν επιβληθεί συνολικά 73 πρόστιμα σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες, ενώ υπήρξαν 243 παραβάσεις για μη τήρηση ωραρίου. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Αττική, παρατείνονται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ και κάβες θα συνεχίσουν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς ωραρίου, καθώς επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις