«Να δώσει φωνή σε όλους εκείνους που, αθόρυβα και με απλές και πολύ ανθρώπινες χειρονομίες, έδειξαν τη συμπαράστασή τους στα παιδιά» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Στον απόηχο των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στα Καμένα Βούρλα με την άφιξη των 39 ασυνόδευτων ανηλίκων για την προσωρινή τους φιλοξενία σε ξενοδοχείο της πόλης, η ΜΕΤΑδραση θέλει να αναδείξει τους αφανείς δεκάδες ανθρώπους που διαφωνούν με τον στιγματισμό της πόλης τους. Να δώσει φωνή σε όλους εκείνους που, αθόρυβα και με απλές και πολύ ανθρώπινες χειρονομίες, έδειξαν τη συμπαράστασή τους στα παιδιά.

Η μη κυβερνητική οργάνωση μεταφέρει ότι «το γραπτό μήνυμα που λάβαμε από κάτοικο της περιοχής που συνόδευε συμβολική δωρεά, μας συγκίνησε όλους και πιστεύουμε ότι εκφράζει το αίσθημα εκατοντάδων άλλων κατοίκων: Για τα παιδιά στα Καμένα Βούρλα. Πόσο κρίμα μια μικρή μερίδα ανθρώπων να μας χαρακτηρίζει όλους ως κοινωνία. Δεν είμαστε ρατσιστές στα Καμένα Βούρλα. Συγχαρητήρια για το έργο σας».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα γεγονότα με τις ακραίες αντιδράσεις και μέχρι και σήμερα, δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα από κατοίκους της περιοχής, αλλά κι από άλλες περιοχές της Ελλάδα, που μας εκφράζουν τη λύπη τους για όσα συνέβησαν στα Καμένα Βούρλα και μας ρωτάνε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν στα παιδιά.

Gepostet von Lamianow.gr am Freitag, 25. September 2020

Την πρώτη ημέρα μάλιστα, δεχθήκαμε τηλεφώνημα από μία κάτοικο των Καμένων Βούρλων η οποία κλαίγοντας ζητούσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά αυτής της μικρής μερίδας των συμπολιτών της!  Ιδιώτες, με δική τους πρωτοβουλία, επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο και αφού ρώτησαν τι χρειαζόμαστε για τα παιδιά πήγαν και αγόρασαν κρουασάν, παιχνίδια και άλλα πράγματα. Κυρίες της τοπικής κοινωνίας έστειλαν ολόκληρες κούτες με μπισκότα, ενώ μια άλλη κυρία ήρθε με το σκυλί της για να παίξουν τα παιδιά.

Οι Εκδόσεις Πατάκη δώρισαν 39 αντίτυπα του δίγλωσσου (ελληνικά-αραβικά) βιβλίου «Το Βατραχέλι». Όταν χρειάστηκε να πάμε δύο παιδιά που είχαν μυοσκελετικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας, όλο το προσωπικό προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.

Τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος βρίσκονται στο πλευρό μας. Τοπικές οργανώσεις προσφέρουν τη βοήθειά τους με εκπαιδευτικό υλικό, ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα.  Και αυτά είναι μόνο κάποια ελάχιστα παραδείγματα της συγκινητικής αντίδρασης του κόσμου. «Είναι το άλλο πρόσωπο της πόλης που έχουμε χρέος να αναδείξουμε. Πρέπει να καταπολεμηθεί ο στιγματισμός της πόλης και εύχομαι να τα καταφέρουμε στο ελάχιστο διάστημα που απομένει μέχρι να φύγουν τα παιδιά» λέει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις διαμαρτυρίες κατά των ασυνόδευτων ανήλικων
Τριάντα εννιά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είχαν βρεθεί στις αρχές Σεπτέμβρη  στο στόχαστρο κατοίκων στα Καμένα Βούρλα, οι οποίοι αντιδρούν στην προσωρινή φιλοξενία τους σε ξενοδοχείο της πόλης.  Οι λίγοι κάτοικοι είχαν κλείσει την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας, προχώρησαν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μάλιστα εμπόδισαν τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Την οργή τους οι κάτοικοι την εκφράζαν με πανό “Όχι στα σχολεία μας, όχι στις αυλές μας” και “Όχι hotspot στην Λουτρόπολη., οι οποίοι έκλεισαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τις διαμαρτυρίες κατά των ασυνόδευτων ανήλικων

Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiaReport , η επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Αγοραστή Παπακώστα ζήτησε στις 25 Σεπτεμβρίου προκαταρκτική εξέταση για τα όσα συμβαίνουν στα Καμένα Βούρλα, για το θέμα του προσφυγικού και τα όσα διαδραματίστηκαν από την άφιξη των ανήλικων μεταναστών στα Καμένα Βούρλα μέχρι σήμερα.

Ρατσιστικό μένος εναντίον παιδιών

Οι αντιδράσεις έγιναν υπό την κάλυψη του δημάρχου, Ιωάννη Συκιώτη, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πως «είναι ντροπή να μην είναι εδώ σήμερα όλοι οι κάτοικοι, να μην έχουν συγκεντρωθεί 2.000 άτομα. Θα έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες έστω για δύο ώρες». Ζήτησε, δε, από τους διευθυντές των σχολείων να μην καταχωρήσουν τις απουσίες των μαθητών που σήμερα δεν πήγαν στο σχολείο, στο πλαίσιο της απόφασης του δήμου να μη λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες. Και συνεχίζει: «Θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων μας, με συγκεκριμένες κινήσεις και δράσεις, μέχρι να τα καταφέρουμε».

«Θα φύγουν έστω και με τραμπουκισμό»

Ένας από τους κατοίκους της περιοχής μίλησε στο lamianow αναφέροντας  πως θα διώξουν τα παιδιά από την περιοχή ακόμα και αν χρειαστεί να τα τραμπουκίσουν. «Δεν έχουμε θέμα με τα παιδιά, αλλά πρέπει να φύγουν, θέλουν δεν θέλουν, έστω και με τραμπουκισμό ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, γιατί μετά θα μας φέρουν και άλλους. Εγώ θέλω απλά τα Καμένα Βούρλα και ο τόπος μας να λειτουργεί ορθά», ανέφερε.

«Δεν είμαστε αφιλόξενος αλλά είναι δίπλα στα σχολεία μας, καταστρέφονται τα σπίτια μας», τονίζουν άλλοι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις