Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV έκανε λόγο για μια ανησυχητική σταθερότητα των κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα μας. «Η κατάσταση είναι ρευστή… Έχουμε μία σταθερότητα που είναι ανησυχητική. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε συρροή σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Διανύουμε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Σχετικά με το χάρτη με τις κόκκινες περιοχές, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα και με όλες τις λεπτομέρειες… Στις περιοχές με κόκκινο πρέπει να ισχυροποιηθούν τα μέτρα» ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί «ψευδοπρόβλημα ο διαχωρισμός μεταξύ ατομικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «η πολιτεία πρέπει να βοηθά στην εφαρμογή των μέτρων».

Ανησυχητική κατάσταση στην Αθήνα

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική, με το αριθμό των διασωληνωμένων λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό να φτάνει πλέον τα επίπεδα Απριλίου. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, συνολικά 91 πολίτες είναι διασωληνωμένοι. Σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας ήταν 93, στις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί, ενώ το υπουργείο καταβάλλει πλέον κάθε προσπάθεια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών σε ΜΕΘ.

Νέα μέτρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα νέα μέτρα στην Αττική δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και μέσα στην ημέρα. Σήμερα, άλλωστε, όπως κάθε Παρασκευή, υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Νίκο Χαρδαλιά. Τα μέτρα αυτά είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας εκτός από τους κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους αλλά και το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης, τα οποία θα κλείνουν από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Κικίλιας: 50 νέες κλίνες ΜΕΘ

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα εγκαινιαστούν άλλες 50 κλίνες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός έσπευσε να τονίσει πως το σύστημα Υγείας έχει σχεδόν διπλασιάσει τις κλίνες σε ΜΕΘ και γίνονται προσπάθειες για να επεκταθούν κι άλλο. «Παραλάβαμε 557 ΜΕΘ και τώρα μαζί με τις στρατιωτικές έχουμε φτάσει τις 941. Και συνεχίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για την κατάσταση στην Αττική, τόνισε πως τα κρούσματα δείχνουν να σταθεροποιούνται, αλλά το ζητούμενο φυσικά είναι να μειωθούν. Γι’ αυτό και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «την εφαρμογή των μέτρων».