Oruc Reis Καστελόριζο: Νέα τουρκική Navtex έως τις 27 Οκτωβρίου - Δείτε που βρίσκεται το τουρκικό σκάφος [vids]
Συνεχίζει τις προκλήσεις το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο έχει βάλει πλώρη προς το Καστελόριζο για τρίτη φορά τα τελευταία 24ωρα, συντηρώντας το κλίμα έντασης στην περιοχή. Αργά το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου 2020, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVΤΕΧ για το Oruc Reis - πριν καν λήξει η προηγούμενη - σύμφωνα με την οποία παρατείνει τις έρευνές του μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2020. Παράλληλα, η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών Σύμφωνα με υπολογισμούς, το τουρκικό πλοίο αναμένεται να προσεγγίσει το ελληνικό νησί τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2020. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το Oruc Reis έκανε νέα στροφή, και κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα. Κατά την προηγούμενη προσέγγισή του, είχε πλησιάσει στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ενισχύοντας την προκλητική τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι ξεκάθαρο, εάν το τουρκικό σκάφος θα συνεχίσει τις έρευνες και πόσο θα πλησιάσει το ακριτικό νησί μας, ή αν θα πλεύσει προς το λιμάνι της Αττάλειας, όπου είναι η βάση του. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα θα προβεί στην ανανέωση της Navtex για το Oruc Reis.
Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ. Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών».
Δείτε live την πορεία του Oruc Reis
Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές
Σε δηλώσεις προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου. Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την προηγούμενη συνάντηση των τριών ηγετών στο Κάιρο πριν από 1 χρόνο μεσολάβησαν πολλά. «H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική. Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Για τη Λιβύη
Σχετικά με τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση μας όπως αποτυπώθηκε στη συνάντησή μας είναι σαφής: Πολιτική λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τους Λίβυους δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά τους, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, εξέφρασε την «σταθερή, αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια της Κύπρου». Την περίοδο των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε 2 νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο & με την Αλβανία συμφώνησε για προσφυγή στην Χάγη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Γνωρίζουμε καλά ότι η δρόμος της εθνική αξιοπρέπειας είναι συχνά ένας δρόμος μετ' εμποδίων. Γι' αυτό η Αθήνα μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη μη πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.
Τι δήλωσαν Αναστασιάδης και αλ Σίσι
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε σχετικά με την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας -Κύπρου -Αιγύπτου ότι «καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά και από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός». Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκαν τρόποι «περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεών μας» και επαναβεβαιώθηκε η σημασία δημιουργίας του ηλεκτρικού δικτύου Euro-Africa Interconnector . Ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζοντας χαιρέτησε την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία. Αναφερόμενος στην Αίγυπτο σημείωσε ότι αποτελεί παράγοντα ανακοπής των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, όπως αναγνωρίζει και η ΕΕ. Σχετικά με την Τουρκία σημείωσε ότι «με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και διευρύνει την αστάθεια. Οι 3 χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στην Τριμερή τονίστηκε η σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας. https://www.youtube.com/watch?v=ILWeOYBpiWA Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε ότι η συνεργασία στων τριών χωρών έχει, μεταξύ άλλων, στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Σήμερα διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», σημείωσε και τόνισε ότι η Αίγυπτος ουδέποτε χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό για να εκμεταλλευτεί τους ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει οικονομικά ή πολιτικά οφέλη.Live | Κοινές δηλώσεις με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας @AnastasiadesCY και τον Προέδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fatah El-Sisi στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. https://t.co/tAB49Ol2Of
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 21, 2020