Οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα είναι ιδιαίτερα λιτοί, με τις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις να απουσιάζουν πλήρως, λόγω των αυστηρών μέτρων κατά του κορονοϊού, ενώ οι εκδηλώσεις που θα τελεστούν, όπως οι δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Ακολουθώντας την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ, παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην εν λόγω εγκύκλιο σημειώνεται: «Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα».

Σχετικά με τον σημαιοστολισμό, θα είναι γενικός και τριήμερος από την 26η Οκτωβρίου, στις 08:00, μέχρι και τη δύση του ηλίου ανήμερα της εθνικής επετείου. Για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο σημαιοστολισμός έχει ξεκινήσει μια ημέρα νωρίτερα, την 25η Οκτωβρίου. Επιπλέον, το βράδυ της παραμονής και ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά πρόκειται να φωταγωγηθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε δηλώσεις πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες η δοξολογία της εθνικής επετείου θα τελεστεί χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε:

«Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο υπεύθυνο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός και τα μέλη της δεν θα παραστούν στη Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος, ας πούμε ΟΧΙ και στον κορωνοϊό».

Αναφορικά με τα σχολεία και τις εκδηλώσεις ενόψει της εθνικής εορτής, θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα και θα έχουν διάρκεια το λιγότερο δύο διδακτικές ώρες. Η εγκύκλιο του υπουργείο Παιδείας:

  • Σε όλες τις σχολικές μονάδες Δ.Ε. κατά την παραμονή της επετείου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις. Για το σχολικό έτος 2020-21, οι εν λόγω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 εντός του κάθε τμήματος. Η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή/ντρια κάθε σχολικής μονάδας στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.
  • Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) διδακτικών ωρών.
  • Μετά το πέρας του επετειακού εορτασμού, σε κάθε τμήμα θα απονεμηθούν τα αριστεία – βραβεία – έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και οι ειδικοί έπαινοι στους/στις μαθητές/τριες του σχολικού έτους 2019-20. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, θα μεριμνήσει για τον καθορισμό του τρόπου απονομής των εν λόγω τιμητικών διακρίσεων στους αποφοίτους του σχολικού έτους 2019-20, ώστε να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον covid – 19.
  • Επίσης, λαμβάνεται υπόψιν εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρεται στη μη πραγματοποίηση των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Εξ αυτού απορρέει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προετοιμασίες επιλογής μαθητών για τη συγκρότηση των τμημάτων παρέλασης. Όσον αφορά την εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων κ.α.), θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του covid- 19 που φέρει τίτλο «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα στο σύνολο της επικράτειας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19».
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις