Μπορεί οι Αρχές να εστιάζουν στην τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ωστόσο η εγκληματικότητα και ως απότοκη των οικονομικών επιπτώσεων αλλά και των κοινωνικών αναταράξεων παίρνει διαστάσεις στο κέντρο της Αθήνας «βάζοντας στα δίχτυα της» και ανήλικους.

Ένα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει μια ομάδα ανηλίκων να χτυπούν βάναυσα συνομήλικό τους στο Σύνταγμα προκειμένου να του κλέψουν το κινητό τηλέφωνο, μεταδόθηκε από το Open.

Το βίντεο με την δράση της συμμορίας των ανήλικων προκαλεί ανατριχίλα αλλά και έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη συμμορία είχε απασχολήσει την ελληνική Αστυνομία, η οποία πριν από ένα περίπου μήνα έφτασε στη σύλληψη των μελών της. Οι εικόνες είναι από το Σύνταγμα και πραγματικά προκαλούν σοκ, αφού είναι εμφανής η βιαιότητα, ενώ πρόκειται για ανήλικους.

Που οφείλεται η παραβατική συμπεριφορά

Όπως είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος, η εφηβική παραβατική συμπεριφορά οφείλεται είτε σε παθολογικές – ψυχολογικές καταστάσεις είτε στο γεγονός ότι τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωπα, κυρίως εντός της οικογένειας.

«Ένα μεγάλο μέρος της εφηβικής παραβατικότητας δεν φτάνει στην επιφάνεια παρά μένει σαν επτασφράγιστο μυστικό εντός της οικογένειας, της παρέας, του στενού κοινωνικού κύκλου». Το bullying υποκρύπτει προβλήματα ένταξης και κοινωνικοποίησης των ανηλίκων που γίνονται θύτες, «τα οποία πυροδοτούνται συνήθως μέσα από την ίδια την οικογένεια, όπου υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τιμωρούνται. Έτσι, στη συνείδηση των παιδιών μια αντίστοιχη βίαιη συμπεριφορά αποκτά βάση. Αυτά τα παιδιά στερούνται αισθημάτων συμπάθειας και ενστίκτων αγαθότητας και δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον Στέρτσο, όταν το 2009 ξεκινούσε στη χώρα μας η οικονομική κρίση, οι εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών, του σχολικού εκφοβισμού και της βίας γενικότερα, «γεγονός που επαληθεύτηκε με τα φαινόμενα bullying, τα οποία συναντάμε ως επί το πλείστον εντός του σχολικού πλαισίου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις