«Η σημερινή δημοσιοποίηση από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) του επικαιροποιημένου «Δείκτη Ισότητας» με έτος αναφοράς το 2018, αναδεικνύει ότι έχουμε να διανύσουμε μακρύ δρόμο μέχρι την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Η αληθινή ισότητα παραμένει διαρκές ζητούμενο που δοκιμάζεται στην καθημερινότητα με τις διακρίσεις να καραδοκούν παντού», αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Προωθώντας την ισότητα των φύλων: ο ρόλος και το πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών μηχανισμών για την ισότητα εν μέσω COVID-19», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 21 Οκτωβρίου 2020 και συνδιοργάνωσαν το  Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ελληνική Προεδρία και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η υπόθεση της ισότητας των φύλων δεν είναι μόνον το νομοθετικό πλαίσιο.

«Θα είναι πάντα μία μεταρρύθμιση βαθιά πολιτισμική. Θα είναι μία δυναμική αντίληψη για την ίδια τη ζωή, η οποία πρέπει να διαπερνά οριζόντια όλες τις πολιτικές επιλογές αλλά και κάθετα όλες τις κοινωνικές μας συμπεριφορές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο (EIGE) έχει εκφρασθεί με θετικά λόγια για τα δύο νομοθετήματα υπέρ της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στα οικονομικά και αθλητικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Παράλληλα, η Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. εστιάζει πλέον σε συγκεκριμένες δράσεις:

• στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

• στην προστασία των γυναικών και των παιδιών τους από τη βία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών προσφύγων και των μεταναστριών.

• στην εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου.

Τα στοιχεία (2018) του «Δείκτη Ισότητας» που δημοσιοποίησε το EIGE

Οριακά πάνω από τη βάση είναι η βαθμολογία της Ελλάδας στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων, ενώ είναι κατά 15,7 πόντους κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.  Κάθε χρόνο δίνει στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη της βαθμολογία 1 έως 100, όπου η βαθμολογία 100 σημαίνει πλήρη ισότητα. Οι βαθμολογίες βασίζονται στα κενά μεταξύ γυναικών και ανδρών και στα επίπεδα επίτευξης σε έξι βασικούς τομείς: εργασία, οικονομία, γνώση, χρόνος, δύναμη και υγεία και τους υποτομείς τους. Ο Δείκτης φωτίζει τομείς που χρειάζονται βελτίωση, παρέχοντας μια λεπτομερή ανάλυση σε επίπεδο Ε.Ε. και συμβάλει στη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ.

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων δείχνει τις τελευταίες τάσεις και την πρόοδο στην ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. και σε όλα τα κράτη μέλη από το 2010. Φέτος, η ειδική εστίαση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων είναι στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας και στις συνέπειες για την ισότητα των φύλων, όπως η αύξηση της βίας στον κυβερνοχώρο κατά των γυναικών και των κοριτσιών ή η προκατάληψη των φύλων στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η λίστα ρίχνει φως σε νέες μορφές εργασίας που οργανώνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών – κοινώς γνωστών ως πλατφόρμες εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο εστιάζει στο ποιος κάνει αυτές τις δουλειές και αν βοηθούν ή εμποδίζουν την ισότητα των φύλων. Η ψηφιοποίηση έχει γίνει όλο και πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και επηρέασε τις γυναίκες και τους άνδρες στην καθημερινή τους ζωή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις