Απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμούς στις μετακινήσεις με ΙΧ από νομό σε νομό και από πόλεις σε πόλεις στα επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου), δηλαδή στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες».

Διαβάστε αναλυτικά: Νέα μέτρα για κορονοϊό: Η προσπάθεια αποτροπής του lockdown και οι δυσκολίες στην τελική απόφαση Μητσοτάκη [vid]

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ακόμα και από νομό σε νομό για διασκέδαση ανέφερε πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και θα εντάσσεται μέσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Τόνισε πως δεν είναι μόνο η μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά και από πόλη σε πόλη, αφού δεν είναι παντού ίδιο το ιικό φορτίο. Πρόσθεσε όμως ότι η επιτροπή δεν έχει προτείνει ένα γενικό lockdown, αφού θεωρεί πως με την ελάττωση της κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ δεν θα μπορεί να μετακινηθεί ο κόσμος ούτε σε όμορους νομούς.

Σημειώνεται πως μέσα στην ημέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση τις πρωινές ώρες για εργασία. Ωστόσο, το αν θα υπάρξει απλώς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 ή καθολική απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τους φοιτητές ο κ. Γώγος ανέφερε πως μία πρόταση είναι να σταματήσουν να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις και σε άλλες περιοχές. Δηλαδή να μείνουν σπίτι και να κάνουν τηλεκπαίδευση, καθώς πολλοί από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί. Να γίνονται μόνο τα απαραίτητα, όπως τα εργαστήρια.

Πατούλης: Αυστηρή τήρηση των μέτρων

Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων ατομικής προστασίας, στοχευμένης ενημέρωση των νέων, ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διενέργειας περισσότερων τεστ για covid-19, τόνισαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε έκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής κάνοντας λόγο «για οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται επιδημιολογικά το λεκανοπέδιο της Αττικής».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην στοχευμένη ενημέρωση των νέων, με τη συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας που πρέπει να αναλάβει δράση, όπως τονίστηκε, και στην άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας τόσο με προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ενημέρωση των εργαζομένων για τη σωστή διαχείριση των περιστατικών της λοίμωξης Covid-19. Όπως αναφέρθηκε, ο ΙΣΑ προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών έχει ήδη πιστοποιήσει 700 μέλη του, τα οποία θα αναλάβουν την ενημέρωση για τον Sars-CoV-2, στα σχολεία και στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι οι υπηρεσίες του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής είναι σε εγρήγορση, ενώ σχεδιάζονται νέες δράσεις που θα συμβάλουν στην υγειονομική θωράκιση του Λεκανοπεδίου. «Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η ατομική και η συλλογική ευθύνη αναδεικνύονται σε ζήτημα μεγάλης εθνικής σημασίας. Έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και την οικονομία της χώρας», τόνισε.