Μπορεί η Pfizer την προηγούμενη εβδομάδα να μην ανακοίνωσε την πρώτη ανάλυση του εμβολίου BNT162b2 που παρασκευάζει σε συνεργασία με  την εταιρεία BioNTch, ωστόσο οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη φαρμακευτική υποθέτουν βάσιμα από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, ότι έχει εξασφαλιστεί μια αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 40% για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Μάλιστα, η πρώτη επίσημη ανάλυση αναμένεται μετά τις Αμερικανικές εκλογές και πριν τα μέσα Νοεμβρίου.

Η Daily Mail αποκαλύπτει πως η γραμμή παραγωγής κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων της Pfizer ξεκίνησε ήδη στη μονάδα του φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη Πουρς του Βελγίου.

Να θυμήσουμε ότι μία εξόχως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο έλληνας ceo της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά ο οποίος -μεταξύ άλλων- επισημαίνει πως έχοντας ακούσει ότι είναι Έλληνας, διαπίστωσε στις συνομιλίες που είχε μαζί του μέσω skype, ότι είναι ένας άνθρωπος που μιλάει άψογα ελληνικά, παρακολουθεί από κοντά τι συμβαίνει στη χώρα μας και νοιάζεται για αυτήν.

«Στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα είναι ο CEO της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας, τακτικός συνομιλητής του προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού και ένας εξαιρετικά επιτυχημένος μάνατζερ. Στη Θεσσαλονίκη είναι ο Άκης που πήγε στο 10ο δημόσιο σχολείο, είναι απόγονος μιας παλαιάς εβραϊκής οικογένειας της συμπρωτεύουσας, αποφοίτησε από την κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ, επιστρέφει συχνά στην πόλη του και λατρεύει (φυσικά) τη Χαλκιδική»σημειώνει ο Αλέξης Παπαχελάς.

Πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι και αυτό επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι ο Μπουρλά έχει αποκτήσει μία προσωπική σχέση με τον σημερινό πρωθυπουργό και έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός «κόμβου» της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που θα αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο και θα έχει περίπου 200 εργαζομένους.

Στη συνέντευξη που έγινε διαδικτυακά από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη ο Μπουρλά μιλάει για το πότε προβλέπει να υπάρχει εμβόλιο για τον κορονοϊό, πόσο προσβάσιμο θα είναι από όλες τις χώρες, και κυρίως τις φτωχότερες».

Οι σημαντικότερες ερωταπαντήσεις από τη συνέντευξη στην Καθημερινή:

– Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε μια εικόνα για το αν θα υπάρξει εμβόλιο, και πότε θα έχουμε εμβόλιο;

– Πολύ καλή ερώτηση. Πριν από μερικούς μήνες, όταν ξεκινήσαμε τις προσπάθειες, αυτό που αναρωτιόμουν ήταν εάν θα έχουμε ένα εμβόλιο. Περισσότερο τώρα τείνω να ρωτώ πότε θα έχουμε ένα εμβόλιο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η επιστήμη θα βρει λύση στον εμβολιασμό, που νομίζω είναι το βασικό το οποίο θα χρειαστεί η κοινωνία για να ανοίξει αυτή τη στιγμή. Το θέμα μας είναι το πότε.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο και είμαστε μία από αυτές. Εύχομαι όλες οι εταιρείες να έχουν επιτυχία γιατί θα χρειαστούν επιλογές στα χέρια των ιατρών και ποσότητες που θα είναι δύσκολο να καλυφθούν από μία μόνο εταιρεία όσο μεγάλη κι αν είναι, όπως είναι η Pfizer. Βλέπουμε συνεχώς στοιχεία, γιατί οι έρευνες γίνονται σε συνεργασία με τον FDA και τις Ευρωπαϊκές Αρχές Έγκρισης Φαρμάκων. Εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται καλά και δεν βρεθούμε προ εκπλήξεων, τον Οκτώβριο μπορεί να έχουμε ένα εμβόλιο για το οποίο, από τη μια πλευρά εμείς να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, και επιπλέον να είναι οι Αρχές της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και όλου του κόσμου που εγκρίνουν τέτοια φάρμακα αρκετά πεπεισμένες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του και εμείς να έχουμε ήδη παράσχει αρκετά εκατομμύρια δόσεων για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν.

Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται φυσικά να κάνεις πράγματα τελείως διαφορετικά από ό,τι κάνουμε σε έναν συμβατικό τρόπο ανάπτυξης ενός εμβολίου. Παίρνουμε τεράστιο οικονομικό ρίσκο, δηλαδή κάνουμε όλες τις φάσεις παράλληλα, αντί να τις κάνουμε τη μία μετά την άλλη διαδοχικά. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν ξαφνικά κάτι αποτύχει, το όλο σύστημα καταρρέει κι έχεις ξοδέψει τα λεφτά σου και τις επιστημονικές σου δυνάμεις άδικα. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να πετύχεις κάτι γρήγορα. Κι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που παίρνουμε είναι ότι αρχίζουμε την παραγωγή των εμβολίων χωρίς να ξέρουμε αν δουλεύουν. Αν είμαστε τυχεροί και η ανθρωπότητα είναι τυχερή και το εμβόλιο δουλεύει, θα έχουμε δόσεις όταν θα χρειάζονται, κατά πάσα πιθανότητα όταν θα ξαναέρθει το φθινόπωρο αλλά και ο χειμώνας. Εάν δεν είμαστε τυχεροί, θα καταστρέψουμε τις ποσότητες.

– Για τι ποσό μιλάμε, για τι μέγεθος για να έχουμε μια εικόνα;
– Μόνο στην Pfizer, ο προϋπολογισμός που έχουμε για εμβόλιο και αντιιικά φάρμακα –με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει το εμβόλιο– προβλέπει επένδυση 2 δισ. δολαρίων σε ερευνητικές προσπάθειες. Και από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή θα πρέπει να επενδυθεί στην αρχή, τουλάχιστον 1 δισ. αυτή τη χρονιά.

– Υπάρχει μια ανησυχία από κάποιους ανθρώπους που λένε ότι ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλη βιασύνη να βρεθεί το εμβόλιο, μήπως παρακαμφθούν τα πρωτόκολλα και οι δικλίδες ασφαλείας κ.ο.κ. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την ανησυχία;
– Οχι, γιατί ξέρω πώς δουλεύουν τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή o FDA και οι ευρωπαϊκές αρχές, οι ιαπωνικές αρχές και γενικά οι Αρχές που θα δώσουν την έγκριση για το οποιοδήποτε εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί στους πολίτες παρακολουθούν στενά τις μελέτες και έχουν θέσει στάνταρντ. Στην περίπτωσή μας και νομίζω και στην περίπτωση όλων των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή, άσχετα με το τι θα έλεγε ο FDA, θα πρέπει κι εμείς να βεβαιωθούμε ότι είναι αρκετά ασφαλές και αρκετά επιτυχημένο.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο τι θα πει «αρκετά ασφαλές». Κατ’ αρχάς «αρκετά ασφαλές» είναι λάθος έκφραση. Να είμαστε αρκετά βέβαιοι για την ασφάλειά του. Γιατί πρέπει να είναι τελείως ασφαλές. Αλλά το πόσο βέβαιοι θα είμαστε… Φυσικά αν το δοκιμάσεις σε 10.000 ανθρώπους έχεις μια βεβαιότητα πριν πας στο κοινό. Αν το δοκιμάσεις σε 5.000 ανθρώπους πριν πας στο ευρύ κοινό, έχεις λιγότερη βεβαιότητα. Αν το δοκιμάσεις σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους έχεις περισσότερες πιθανότητες να πιάσεις τις οποιεσδήποτε παρενέργειες. Στα εμβόλια γενικά, επειδή τα χορηγούμε σε υγιείς ανθρώπους, δεν είναι σαν το φάρμακο του καρκίνου π.χ. που θα το δώσεις σε κάποιον που είναι άρρωστος, είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στις προδιαγραφές ασφαλείας. Και εμείς και οι Αρχές που θα το εγκρίνουν.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή σοβαρή συζήτηση για το πώς κρίνουμε τα ρίσκα και τα οφέλη από τη χρήση ενός εμβολίου στον πληθυσμό, να κινηθούμε λίγο πιο δυναμικά και να μπορέσουμε να δώσουμε άδεια κυκλοφορίας σε ένα σκεύασμα όταν είμαστε βέβαιοι ότι δουλεύει καλά και είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι η ασφάλειά του είναι σημαντική. Οταν μιλάμε για παρενέργειες, εννοούμε κυρίως αν θα πονάει, αν θα κάνει πυρετό την άλλη μέρα, τα οποία δεν θέλουμε να υπάρχουν. Αλλά σε σχέση με το πόσες ζωές θα σωθούν εφόσον δουλέψει, ίσως να δεχθούμε κι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων να κάνουν πυρετό την επόμενη μέρα.

– Ενα άλλο ερώτημα που υπάρχει είναι εάν αυτό το εμβόλιο θα είναι αρκετά φθηνό ώστε να το πάρουν και άνθρωποι που, ενδεχομένως, δεν το αντέχουν οικονομικά, και, το δεύτερο, εάν θα μπορέσουν να το εξασφαλίσουν εύκολα και άλλες χώρες εκτός από την Αμερική.

– Ναι, εξαιρετικά ερωτήματα και τα δύο. Κατ’ αρχάς, για τους πολίτες ας πούμε των προηγμένων χωρών, π.χ. Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία, για χώρες που έχουν ήδη καθιερωμένα συστήματα εθνικής υγείας και καλύπτουν την πλειονότητα των πολιτών τους. Σε αυτές τις χώρες σχεδόν πάντα, και το πιο πιθανό είναι να συμβεί και με την COVID-19, οι πολίτες δεν θα πρέπει να πληρώσουν τίποτα. Δηλαδή θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Οι χώρες θα πληρώσουν στους παρασκευαστές. Το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή πολύ λίγες χώρες ανησυχούν για το πόσο θα στοιχίσει το εμβόλιο. Διότι είναι τόσο μεγάλες οι οικονομικές ζημίες που υφίστανται οι κρατικοί προϋπολογισμοί, που με χαρά θα δαπανούσαν χρήματα εάν υπήρχε ένα εμβόλιο.

Λέγοντας αυτό, να σας πω ότι από την πλευρά μου καταλαβαίνω ότι δεν μπορώ να εφαρμόσω σε αυτή την περίπτωση τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Δεν μπορώ δηλαδή να πω ότι το εμβόλιο θα το χρεώσω π.χ. στη γερμανική κυβέρνηση ή στην αμερικανική κυβέρνηση ή στην ελληνική με βάση την αξία που φέρνει. Διότι θα έπρεπε να το χρεώσουμε εξαιρετικά ακριβά και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό.

Νομίζω ότι, ανεξαρτήτως αξίας, εάν θα βγει ένα εμβόλιο, από την πλευρά μας σκοπεύουμε να το κοστολογήσουμε στην ίδια τιμή που έχουμε όλα τα άλλα μας εμβόλια, τα οποία δεν έχουν τέτοιου είδους ανταγωνισμό. Αλλά το βασικότερο αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα εμβόλιο.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στο τι θα γίνει με τις υπόλοιπες χώρες. Διότι χώρες της Αφρικής ή μερικές της Λατινικής Αμερικής μπορεί εμπορικά να έχουν πολύ μικρή σημασία για εμάς, αλλά από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υγείας των ανθρώπων τους, έχουν τα ίδια δικαιώματα φυσικά, και δεν θα έπρεπε να στερήσουμε σε αυτήν την περίπτωση τα εμβόλια σε αυτές τις κυβερνήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Ειδικά σε περίοδο που ξέρω ότι η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Γι’ αυτόν τον λόγο δουλεύουμε πολύ σκληρά για να βρούμε έναν δίκαιο τρόπο ώστε και χώρες οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μπορέσουν να αποκτήσουν το εμβόλιο. Και εκεί τα εμπόδια δεν θα είναι τόσο οικονομικά όσο εμπόδια υποδομών.

Για παράδειγμα, το εμβόλιο που δουλεύουμε εμείς, ειδικά η πρώτη γενιά μόλις βγει, θα χρειάζεται μεταφορά σε θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου. Αυτό χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη υποδομή για να μπορέσεις να το κάνεις. Πολύ λίγες αφρικανικές χώρες έχουν τέτοια υποδομή. Θα πρέπει να λύσουμε τέτοια προβλήματα.

Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή πολύ εντατικά με τον Μπιλ Γκέιτς, τον γνωστό φιλάνθρωπο και founder της Microsoft, ο οποίος έχει εξαιρετική δραστηριότητα σε ζητήματα υγείας σε αυτές τις χώρες, για το πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε τέτοια θέματα υποδομών ώστε να πάρουν και αυτοί το δίκαιο μερίδιο.

– Άρα, υποθέτω, και στην Ελλάδα θα δούμε αυτό το εμβόλιο σχετικά γρήγορα όταν θα είναι διαθέσιμο.
– Ο στόχος μας είναι η Ευρώπη και η Αμερική να το δουν την ίδια ώρα, εάν θα είναι διαθέσιμο. Μπορεί να υπάρχουν μία ή δύο εβδομάδες διαφορά, αλλά θα είναι για λογιστικούς λόγους και όχι για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Ομως, επειδή στις κρίσιμες στιγμές η αμερικανική κυβέρνηση το θέλει γι’ αυτούς, η Ευρώπη το θέλει για την Ευρώπη αλλά και μέσα στην Ευρώπη οι βόρειες χώρες το θέλουν για τις βόρειες, οι νότιες για τις νότιες, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να υπάρχει δικαιοσύνη στη μοιρασιά.

Ειδικά για την Ευρώπη, γιατί ξέρω τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αμερική, φρόντισα να εγκαταστήσουμε δύο διαφορετικά δίκτυα παραγωγής, η Αμερική να έχει το δικό της και η Ευρώπη το δικό της. Για να μην μπλέξουμε. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να βρούμε μέσα στην Ευρώπη τους τρόπους ώστε να μοιραστεί δίκαια. Και φυσικά στην Ελλάδα. Στην αγαπημένη Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις