Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λέρου και του Κέντρου Υγείας Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι το Σάββατο παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, από λάθος, κιβώτιο που περιείχε βιολογικό υλικό 50 περίπου δειγμάτων προς εξέταση για ανίχνευση του ιού, το οποίο είχε παρθεί στις 19 Οκτωβρίου από υπαλλήλους του Ε.Ο.Δ.Υ και αφορούσε ασθενείς του ψυχιατρικού τομέα, του Π.Ι.Κ.Π.Α και του γηροκομείου στη Λέρο.

Η Ένωση Ιατρών καταγγέλλει ότι το υλικό παρέμεινε στην κατάψυξη του πλοίου 12 ημέρες χωρίς να το αναζητήσει κάποιος.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι της Λέρου, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: “Το υλικό παρέμεινε στην κατάψυξη του πλοίου εδώ και 12 ημέρες χωρίς να το αναζητήσει κάποιος. Επιπρόσθετα κατά την πάγια τακτική του ΕΟΔΥ σε ερώτηση της υπεύθυνης επιτροπής του Νοσοκομείου Λέρου για το αποτέλεσμα της ανίχνευσης στους ασθενείς μας, είχε δοθεί η απάντηση προ ημερών « ότι δεν υπάρχει ειδοποίηση από το εργαστήριο, επομένως όλο το προς εξέταση υλικό είναι αρνητικό για τον ιό».

Επιρρίπτουν ευθύνες στον ΕΟΔΥ

Οι ευθύνες της Διοίκησης του ΕΟΔΥ αλλά και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί και κάνουν λόγο για «προχειρότητα του μηχανισμού που έχει στηθεί, για την μεταφορά βιολογικών υλικών προς εξέταση και κατά συνέπεια στην ανίχνευση και πρόληψη της νόσου».

«Η υγεία μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με “εκ των υστέρων πράξεις” (απάντηση του Ε.Ο.Δ.Υ σε ερώτηση μας ήταν ότι θα ξαναπαρθούν τα δείγματα), ούτε με “ευχολόγια” ούτε βέβαια αδυνατίζοντας συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με πρακτικές “ράβε-ξήλωνε”, μετατρέποντας το σε ΕΣΥ “μίας και μοναδικής νόσου”, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα περιορισμού των τακτικών χειρουργείων κ.λ.π.

Τα ίδια τα γεγονότα ομολογούν ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές δεν έχουν σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία! Η εγκληματική καθυστέρηση στην θωράκιση του συστήματος υγείας, αποδεικνύει ότι η προστασία της υγείας του λαού μας είναι έξω από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις