Αυξημένη είναι τη Δευτέρα 9/11 η κίνηση των οχημάτων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας και σε καμία περίπτωση η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει τους άδειους δρόμους που είδαμε στο πρώτο lockdown την περασμένη άνοιξη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου 4,7 εκατομμύρια SMS εστάλησαν εντός του Σαββάτου στο 13033 για μετακινήσεις των πολιτών σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, που επικαλείται κύκλους του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, από το πρωί του Σαββάτου, παρότι τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown, παρατηρήθηκε κίνηση στους δρόμους.

Εντατικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα, εντατικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από την Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή των μέτρων ενώ τα πρώτα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας και sms το Σαββατοκύριακο άγγιξαν τα 29.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ` εξαίρεση και μόνο με μήνυμα στο 13033 ή με την συμπλήρωση του ανάλογου εγγράφου, ενώ αν κάποιος βρίσκεται εκτός νομού μόνιμης κατοικίας, μπορεί να επιστρέψει με τη χρήση του Ε1. Για άσκοπη μετακίνηση και για μη χρήση μάσκας στους απείθαρχους προβλέπεται πρόστιμο 300€, και 500 € για ψευδή βεβαίωση εργασίας, ενώ στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Εντός του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 55.724 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν εκατοντάδες παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης, ενώ επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Αποδεκτή κρίνεται κάθε μετακίνηση (με τη χρήση σχετικής βεβαίωσης ή sms), δηλαδή για λόγους:

 • εργασίας,
 • μετάβασης στο σχολείο,
 • υγείας,
 • μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα,
 • μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα,
 • κίνησης για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο,
 • κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του Δήμου

Αντίθετα, τις βραδινές ώρες οι μετακινήσεις επιτρέπονται για:

 • λόγους εργασίας,
 • έκτακτης ανάγκης υγείας,
 • σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία.

Ως προς την μετάβαση στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο και την άδεια μετάβασης στη δουλειά τους, της οποίας το υπόδειγμα είναι διαθέσιμο από πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ χορηγείται από τον ιδιοκτήτη. Αν υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή, τότε θα ισχύσει βεβαίωση κυκλοφορίας του εργαζόμενου, η οποία είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

Για μετακινήσεις στη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος – sms στο 13033, το οποίο πρέπει να είναι της μορφής:

Χ [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ:

1 Για μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ).

3 Για μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στον κωδικό αυτό εντάσσονται και οι νομικές και δικαστικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα επιτρέπονται:

 • η μετάβαση σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος, κατηγορούμενος, σύμφωνα με σχετική κλήση ή βεβαίωση δικηγόρου.
 • η μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, με βάση βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, εάν υπάρχει.
 • άλλη μετακίνηση σε δικαστική Αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, με βάση σχετικά δικαιολογητικά.
 • οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, εφόσον συνοδεύονται από τη σχετική φόρμα που καλύπτει τις μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών με την επισήμανση ότι για λόγους εργασίας μπορούν να κινούνται και εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας.

4. Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Για μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις