Αυξημένη ήταν η κίνηση τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, τις μέρες πριν από την επιβολή της καραντίνας. Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έσπευσε την Παρασκευή να επισημάνει ότι οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και μόνον όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα θα μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους.

Σημειώνεται, ότι πολλοί Αθηναίοι έσπευσαν σε εξοχικά και χωριά είτε για να περάσουν εκεί τις τρεις εβδομάδες της καραντίνας, είτε για να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να προμηθευτούν τα απαραίτητα από το χωριό ή να μαζέψουν τις ελιές τους, αβέβαιοι για το τέλος της καραντίνας. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους θα πρέπει να έχουν ειδική βεβαίωση από την ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, χρειάζονται τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης την οποία θα βρουν μέσα στο Taxisnet (https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis ) . Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην ΑΑΔΕ, κάνουν κλικ στο «Είσοδος στην εφαρμογή» και συνδέονται στο Taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς. Στη συνέχεια μπαίνουν στο «Προσωποποιημένες Ειδοποιήσεις/Ενημερώσεις», πατάνε «είσοδος» και εκτυπώνουν τη Βεβαίωση.

Αποδεικτικό για την μόνιμη κατοικία αποτελεί και το εκκαθαριστικό σημείωμα από το Taxisnet. Τονίζεται, δε, πως μέσα στο αυτοκίνητο επιτρέπεται μόνος ένας επιβάτης, εκτός του οδηγού, με εξαίρεση τα παιδιά.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι η βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη, αλλά και για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μόνο με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση εργασίας τις συγκεκριμένες ώρες.Το έντυπο συμπληρώνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και εκτυπώνεται πριν τη μετακίνηση.
  • Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συμπληρώνουν οι ίδιοι το έντυπο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις