Ένα εμπιστευτικό υπηρεσιακό έγγραφο παραρτήματος του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη είδε σήμερα Τετάρτη 11/11 το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας μια επονείδιστη υγειονομική οδηγία εν μέσω πανδημίας και ειδικότερα της οριακής υγειονομικής κατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», αποδεικνύεται η απαράδεκτη πρακτική της διαλογής ασθενών που μεταφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές με κριτήριο το αν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έγγραφο που έστειλε το παράρτημα του ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων με το οποίο τις ενημερώνει πως θα μεταφέρει στις ιδιωτικές κλινικές μόνον όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.

Το έγγραφο αναφέρει: «Μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όσοι ανασφάλιστοι δεν βρίσκουν διαθέσιμες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, μένουν στο έλεος του Θεού.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσει όσο τον δυνατόν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 μπορεί, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό.

Σημειώνεται πως όπως έχει γίνει γνωστό το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις κλινικές, ώστε να δέχονται στη μονάδα τους – σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ – για νοσηλεία ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, το έγγραφο αυτό αποκαλύπτει πως υπάρχει προϋπόθεση για τη μεταφορά των ασθενών και αυτή δεν θα είναι η σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, αλλά το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.

Ως εκ τούτου η τύχη των ανασφάλιστων παραμένει αβέβαιη. Στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να παραμείνουν στα δημόσια νοσοκομεία, που δέχονται απίστευτη πίεση από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που χρειάζονται νοσηλεία.

Την ίδια ώρα, αρκετά νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, καθώς πολλοί είναι οι υγειονομικοί που νοσούν με κορονοϊό, ενώ όσοι παραμένουν στην πρώτη γραμμή ρίχνονται στη μάχη κατά του Covid, με αποτέλεσμα οι ανθρώπινοι πόροι που μένουν για απλές νοσηλείες να μειώνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας και η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας δήλωσαν «αναρμόδιοι» να απαντήσουν και παρέπεμψαν για διευκρινίσεις στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, ούτε από το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ (Θεσσαλονίκης) δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Αντιδράσεις ΟΕΝΓΕ

Η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της είχε στηλιτεύσει την επίταξη του ιδιωτικού τομέα που προβλέπει κυβερνητική τροπολογία τονίζοντας ότι «δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγορά υπηρεσιών από τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει την περίοδο της επιδημίας, επιδότηση του με κρατικό χρήμα, κίνητρα, ωφελήματα και φορολογικές διευκολύνσεις».

Καλούσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να αγνοεί επιδεικτικά τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών. Να υλοποιήσει εδώ και τώρα τις προτάσεις της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις