Ερήμωσε η Αθήνα, καθώς εδώ και λίγες ώρες έχουν τεθεί σε όλη την επικράτεια νέοι και περισσότερους περιορισμούς στην βραδινή κίνηση των πολιτών από τις 9μμ έως τις 5 τα ξημερώματα. Η σωματική άσκηση σε δημόσιο χώρο, ακόμα και κατά μόνας, δεν προβλέπεται πια τις νυχτερινές ώρες.

Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν αυτές τις ώρες είτε με γραπτή βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, είτε στέλνοντας μήνυμα στο 13033. Συγκεκριμένα:

Με τον αριθμό 1 στο 13033, οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας

Με τον αριθμό 6 στο 13033, οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου.

Πότε επιτρέπεται delivery και takeaway

Κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) εκτελούνται κανονικά.

Η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή πχ από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός οικίας για λόγους εργασίας.

Δείτε φωτογραφίες

Οι μετακινήσεις την υπόλοιπη μέρα

Τονίζεται, ότι την ίδια στιγμή, από τις 05:00 μέχρι τις 21.00 οι μετακινήσεις επιτρέπονται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με χρήση SMS.

Δηλαδή για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6

Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα

Κατά αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων (σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ), των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20.30 το βράδυ.

Επίσης τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Τηλεργασία

Όσον αφορά την τηλεργασία, από σήμερα κάθε οργανισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Επιπλέον, συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Τι ισχύει για τους επιβάτες των πλοίων

Οι επιβάτες των πλοίων που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας μπορούν να μεταβαίνουν στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν προς τους προορισμούς τους κατά τις ώρες απαγόρευσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις