Ακινητοποιημένοι θα είναι την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, οι συρμοί του Μετρό (γραμμές 1,2,3 ) λόγω της συμμετοχής εργαζομένων στην 24ωρη απεργία, που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι στο Τραμ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας, και όχι σε 24ωρη απεργία, όπως αρχικά είχαν εξαγγείλει.

Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει “εργαλείο” για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών. Αναφέρει, δε, πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω ΟΑΕΔ, περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Και για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, «συντασσόμαστε με τα άλλα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το ΕΚΑ».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ

Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες) ζητούν την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, αλλά και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., από τη πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του Covid- 19 σταθήκαμε, με υπευθυνότητα, απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και με διεκδικήσεις και προτάσεις καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσουμε σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες και να παρέχουμε ασφαλές συγκοινωνιακό έργο.

Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει «εργαλείο» για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω Ο.Α.Ε.Δ., περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό, συντασσόμαστε με όλα τα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε για τις 26 Νοεμβρίου 2020, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Παράλληλα, διεκδικούμε:

  • Να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του Covid- 19 εντός της ΣΤΑ.ΣΥ., στο πλαίσιο, που έχουν θέσει όλα τα Σωματεία, με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ Covid- 19 με έξοδα της Εταιρείας.
  • Να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  •  ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΖΩΗ
  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020»

Κανονικά οι πτήσεις

Να σημειωθεί ότι κανονικά θα εκτελεστούν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς ανεστάλησαν οι απεργίες που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ. Το υπουργείο Μεταφορών προσέφυγε κατά της απεργίας, η οποία κρίθηκε τελικώς παράνομη παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο για απεργία του κλάδου υπό την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ.

«Είναι πρωτοφανές να κρίνεται παράνομη συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Η ΕΕΕΚΕ επιφυλάσσεται για την συνέχεια και δεσμεύεται για την συνέχιση του αγώνα της και για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις