Μπορεί να έχει παρατηρηθεί μία επιπέδωση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τα δύσκολα έρχονται από εδώ και πέρα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές και άπαντες θα θέλουν να κάνουν τη ζωή προ… κορονοϊού. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε σήμερα (26/11) την παράταση του lockdown, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ στους διασωληνωμένους.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες (25/11) ανακοινώθηκαν 2.152 κρούσματα, 597 διασωληνωμένοι και 87 θάνατοι.

SMS 13033: Έρχεται ο κωδικός 7

Νέο sms στο 13033 με κωδικό 7 φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το STAR tο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια για το άνοιγμα των κατατημάτων.

Το πρώτο είναι να δημιουργηθεί ένας ακόμα κωδικός, να στέλνουν δηλαδή οι πολίτες sms με κωδικό 7 όπου θα επιτρέπεται η μετακίνηση τους σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου ώστε να παραλάβουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει μέσω διαδικτύου (click away).

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την κατάργηση των sms με την άρση του lockdown, ενώ η αγορά αναμένεται να λειτουργήσει, με τους περιορισμούς που ισχύουν ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι κωδικοί που ισχύουν σήμερα

Μετακινήσεις κατά το διάστημα 05.00-21.00:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Μετακινήσεις κατά το διάστημα 21.00-05.00

Υπενθυμίζεται ότι από τις 21.00 έως τις 5 το πρωί οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας (SMS με κωδικό 1), για συνοδεία κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και για λόγους εργασίας με βεβαίωση εργαζομένου.

Πέτσας: Παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου – Υπάρχουν ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων 

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μία σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 », τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του briefing.

Καμπανάκι για τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα

Υπογράμμισε επίσης ότι απαγορεύεται η ανταλλαγή επισκέψεων. «Ιδίως για την Πάτρα ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, αυτής της πολύ μεγάλης γιορτής για την πόλη εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα», τόνισε. «Να μη γίνει μία ακόμα μεγάλη τοπική γιορτή εστία υπερμετάδοσης», συμπλήρωσε.

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές

Όπως είπε οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Λέσβος.

Νέα εποχή από την… άνοιξη

«Η κυβέρνηση με την βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Τα επόμενα βήματα θα ανακοινωθούν όταν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Στόχος παραμένει ένας: οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 -με το καλό- να ανοίξει μια νέα εποχή για την χώρα μας. Οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 κλίνες ΜΕΘ».

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μπορέσουμε να περιγράψουμε και το σχέδιο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα», τόνισε απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτάξεων στην Αττική

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές και στην Αττική λόγω της πίεσης που υφίσταται το ΕΣΥ ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Εάν χρειαστεί, ξέρετε στο σχεδιασμό μας είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η επίταξη αν αυτό είναι απαραίτητο. Πρώτα ενισχύουμε το ΕΣΥ όπως έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε, μετά προχωρούμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όπου χρειάζεται όπως στις δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Γενικά αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα».

Εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου

Στην ερώτηση για τον αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού ενάντια στον κορονοϊό τον Δεκέμβριο απάντησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να βλέπουμε πολλές εταιρείες να προχωρούν με αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια επομένως ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο ρεαλιστικός σήμερα από ότι κάποιους μήνες πριν και πράγματι και με τις ανακοινώσεις από την Αμερική και από την Ευρώπη και την πρόοδο της Κομισιόν είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου όπως ήταν και το αρχικό πλάνο του υπουργείου Υγείας. Αν κάποιος μπορεί να πει κάτι με σιγουριά είναι ότι αυτό το πλάνο καθίσταται πιο ρεαλιστικό. Και αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και τη δυνατότητα να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα προκειμένου να φτάσουμε γρήγορα και κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού και σίγουρα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις