Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τον εορτασμό του Άγιου Ανδρέα στην Πάτρα, πολιούχου της πόλης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε οι εορτασμοί να μην υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων, όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Eορτασμός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Με φόντο το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει σε επτά περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αχαΐα- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε έκκληση να αποφευχθεί οποιοσδήποτε εορτασμός και να τηρηθούν όλα τα μέτρα.

«Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη» είπε «εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης».

Πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους εμφανίζουν επίσης η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος. Υπενθυμίζεται ότι τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.

Όσον αφορά στην παράταση του lockdown που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας στο briefing των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό»

Νέα εποχή από την… άνοιξη

«Η κυβέρνηση με την βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Τα επόμενα βήματα θα ανακοινωθούν όταν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Στόχος παραμένει ένας: οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 -με το καλό- να ανοίξει μια νέα εποχή για την χώρα μας. Οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 κλίνες ΜΕΘ».

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μπορέσουμε να περιγράψουμε και το σχέδιο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα», τόνισε απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτάξεων στην Αττική

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές και στην Αττική λόγω της πίεσης που υφίσταται το ΕΣΥ ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Εάν χρειαστεί, ξέρετε στο σχεδιασμό μας είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η επίταξη αν αυτό είναι απαραίτητο. Πρώτα ενισχύουμε το ΕΣΥ όπως έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε, μετά προχωρούμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όπου χρειάζεται όπως στις δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Γενικά αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα».

Εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου

Στην ερώτηση για τον αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού ενάντια στον κορονοϊό τον Δεκέμβριο απάντησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να βλέπουμε πολλές εταιρείες να προχωρούν με αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια επομένως ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο ρεαλιστικός σήμερα από ότι κάποιους μήνες πριν και πράγματι και με τις ανακοινώσεις από την Αμερική και από την Ευρώπη και την πρόοδο της Κομισιόν είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου όπως ήταν και το αρχικό πλάνο του υπουργείου Υγείας. Αν κάποιος μπορεί να πει κάτι με σιγουριά είναι ότι αυτό το πλάνο καθίσταται πιο ρεαλιστικό. Και αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και τη δυνατότητα να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα προκειμένου να φτάσουμε γρήγορα και κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού και σίγουρα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις