Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού δεν μειώνεται με τον ρυθμό που θα ήθελαν, ενώ η εικόνα για τους διασωληνωμένους και τον καθημερινό αριθμό των νεκρών παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει αρκετά τους ειδικούς, που βλέπουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού (lockdown, κλείσιμο σχολείων, εστίασης, λιανεμπορίου) δεν αποδίδουν όπως είχε γίνει κατά την καραντίνα της Άνοιξης. Πίσω από την εκτεταμένη διασπορά δεν αποκλείεται να βρίσκεται η κούραση των πολιτών αλλά και η επέκταση του κορονοϊού προ lockdown, καθώς είχε ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα ημερησίως, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί μιλούν για ρεβεγιόν μόνο με την οικογένεια που ζει στο ίδιο σπίτι, χωρίς επισκέψεις. Στην αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και στην ανάγκη να προστατεύσουμε εαυτούς και αγαπημένους αναφέρθηκε και ο καθηγητής Ιατρικής, Νίκος Σύψας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης αλλά ιδιαίτερα αργής», είπε ο κ. Σύψας, ο οποίος εκτίμησε, ότι θα φτάσουμε σε ασφαλή αριθμό ατόμων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα μέσα Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε επανάκαμψη του ιού κατά τη διάρκεια των γιορτών είτε λόγω των συγκεντρώσεων στα σπίτια είτε λόγω μερικού ανοίγματος της αγοράς.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες κατά τους οποίους οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι στο πιο δύσκολο σημείο τους, ωστόσο εάν τηρηθούν τα μέτρα, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο. Εκτίμησε ότι θα φτάσουμε τους 200 και κάτω διασωληνωμένους γύρω στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σύψας σχολίασε και το υψηλό ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί ούτως ή άλλως ξεκίνησε από πολύ υψηλό σημείο το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη αφενός να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη και αφετέρου να μην μεταδοθεί η κατάσταση στη Νότια Ελλάδα, γιατί η πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας θα είναι ακόμα πολύ μεγάλη.

Για τη μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, σημείωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος στην Ελλάδα, χωρίς αυτό ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, ο καθηγητής τόνισε, ότι δεν είναι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί αλλά η διασπορά που μπορεί να προκύψει με τις συναθροίσεις τις ημέρες των εορτών.

Βασικός κανόνας ασφάλειας είναι να περάσουμε το ρεβεγιόν με τα άτομα της οικογένειάς μας, με τα οποία ζούμε κάτω από την ίδια στέγη, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους από πιθανή μόλυνση από τον ιό.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση, 491 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Εξ αυτών, οι 156 (31,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη, 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις