Σε επιφυλακή για τα επόμενα τουλάχιστον δυο 24ωρα μπαίνει ολόκληρη η Ελληνική Αστυνομία, με το σύνολο των δυνάμεων να αναλαμβάνει να τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, στην προσπάθεια που γίνεται να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του Covid19.

Ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι μετακινήσεις των πολίτων κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν θα πέσει στα σταθερά μπλόκα της Τροχαίας.

Μιλώντας στο OPEN, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., που θα είναι πολύ αυστηρό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους: «Αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ρεβεγιόν ή συγκεντρώσεις στο σπίτι, θα υπάρξει καταστροφή. Και όποιος θέλει την καταστροφή, κάνει πολύ κακό. Θα υπάρξει πρόνοια για να μην υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια».

Ο υπουργός επανέλαβε τα εξής: «Απαγορεύεται η κυκλοφορία. Κανείς δεν έχει λόγο να κυκλοφορεί το βράδυ… η Αστυνομία βρέθηκε στον δρόμο για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει κόπωση. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπου υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει καταστροφή. Όποτε υπάρχει γιορτή, είναι μαχαιριά στην υγεία μας. Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά φέτος. Δεν είμαστε Σέρλοκ Χολμς αλλά θα κάνουμε τη δουλειά μας για να επιστρέψει το χαμόγελο. Να χαμογελάσουμε ξανά. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα».

Μπλόκα και περιπολίες

Στις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 πρωί, τις κρίσιμες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, περιπολικά, αστυνομικοί της ομάδες ΔΙΑΣ, κλιμάκια της Τροχαίας αλλά και αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται στους δρόμους. Στόχος, να ελεγχθούν όλοι όσοι θα βρίσκονται στο δρόμο εκείνες τις ώρες.

Τι γίνεται με τις καταγγελίες στην Αστυνομία

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις καταγγελίες που θα μπορούν να κάνουν στην Αμεση Δράση (100) οι πολίτες, καθώς θα ελέγχεται με επιτόπιο έλεγχο η εγκυρότητα κάθε κλήσης.

Τι θα συμβεί, όμως, αν η αστυνομία χτυπήσει το κουδούνι την ώρα του ρεβεγιόν; Κατ’ αρχήν αυτό θα έχει συμβεί έπειτα από καταγγελία κάποιου γείτονα για μάζωξη που υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 9 ατόμων.

Κατά δεύτερον, η αστυνομία δεν μπορεί να μπει στο σπίτι και θα αρκεστεί σε συστάσεις.

Όμως, εάν υπάρχει εισαγγελική εντολή, τότε και μόνο τότε οι αστυνομικοί μπορούν να μπουν στο σπίτι και να ελέγξουν το εσωτερικό για παραβάσεις των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Στην περίπτωση αυτή στον οικοδεσπότη επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και παραπομπή στο αυτόφωρο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες στο παράνομο ρεβεγιόν επιβάλλεται, επίσης, πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και άλλα 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας στον καθένα .

Ο κωδικός για το ρεβεγιόν

Με SMS στο 13033 θα πρέπει να γίνεται η μετακίνηση παραμονή κι ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς αποστολή SMS στο 13033 θα γίνεται και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν.

Τα μέτρα προφύλαξης

Το Υπ. Υγείας με εγκύκλιό του ενημέρωσε τους πολίτες για τα μέτρα προστασίας ενάντια στη μετάδοση της COVID-19 ενόψει των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν.

  • Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων
  • Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου
  • Υγιεινή των χεριών
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα να υπάρξει κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο και το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων

Ισχυρές συστάσεις

  • Αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων
  • Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης COVID-19
  • Συναντήσεις σταθερών μικρών ομάδων ατόμων (social bubbles) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις