Οι ανακοινώσεις θα γίνουν απόψε το απόγευμα. Η κυβέρνηση θέλει τα σχολεία να ανοίξουν και να γυρίσουν οι μαθητές στα θρανία στις 8 Ιανουαρίου, ύστερα από σχεδόν δυο μήνες. Εκείνο που  είναι αμφίβολο είναι το αν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί ή αν θα ανοίξουν πρώτα δημοτικά και νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου και στις 15 του μήνα γυμνάσια και λύκεια.

Πάντως μιλώντας  στον ΣΚΑΪ  χθες το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής είπε τα εξής: «Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία»

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γώγος

Αναφερόμενος στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Γώγος εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμα των δημοτικών σε πρώτη φάση, σημειώνοντας πως η εικόνα από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλή και η πορεία των κρουσμάτων είναι πτωτική. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, θα ήταν θετικό να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά από μια εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Επιφυλακτικός ο Εξαδάκτυλος – «Κακώς τα έκλεισαν» λέει ο Χατζάκης

Στον αντίποδα, ο κ. Εξαδάκτυλος αντέτεινε ότι δεν μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές, καθώς «αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα του απαγορευτικού μόλις κλείσαμε τα σχολεία και των τριών βαθμιδων». Όπως σημείωσε ο ίδιος, το ίδιο παρατήρησαν και άλλα κράτη.
Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε θα «έχουμε περισσότερα στοιχεία και προβλέψεις». «Με βάση αυτό θα υπάρξει και η αντίστοιχη τοτοθέτηση την οποία δεν μπορώ ν προβλέψω αυτή τη χρονική στιγμή».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζάκης επανέλαβε ότι κακώς έκλεισαν τα σχολεία, ότι δεν είναι ωραίο να διαφωνούν οι ειδικοί ανοιχτά και ότι τα στοιχεία από διαφορετικές χώρες δείχνουν ότι τα σχολεία δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού και δεν συνεισφέρουν στην εξέλιξη της πανδημίας. «Οι μεταδόσεις, οι λοιμώξεις έρχονται από το σπίτι στα σχολεία, όπου δεν υπάρχει περαιτέρω επέκταση».

Στέλιος Πέτσας: Πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Να θυμίσουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε το Σαββατο ότι θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 8 Ιανουαρίου.

Ο ιδιος, μιλώντας επίσης στο OPEN, επισήμανε ότι η επιστροφή στη σχολική κανονικότητα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, τόνισε ότι όταν δωθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των σχολείων, αυτό θα ισχύει για όλες τις σχολικές βαθμίδες και όχι μόνο για την Πρωτοβάθμια.

«Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε βήμα-βήμα και προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά. «Θυμίζω πως στις 9 Ιανουαρίου θα έχουμε κλείσει δύο μήνες όπου τα σχολεία μας θα είναι κλειστά», δήλωσε.

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι μετά τα σχολεία υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν και άλλους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση την διατήρηση της καλής «πτωτικής πορείας που έχουμε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις