Μια ημέρα πριν στην καθοριστική τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και λίγες ώρες μετά την έναρξη εφαρμογής του ακόμη πιο αυστηρού lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων αναμένεται να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου 2021. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, ενώ το Σάββατο, δεύτερη ημέρα της χρονιάς, καταγράφηκαν 40 θάνατοι, 431 διασωληνωμένοι και 262 νέα κρούσματα.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, φυσικά με τηλεκπαίδευση. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων…»), όμως ως προς αυτό το ζήτημα, που ενδιαφέρει χιλιάδες γονείς και μαθητές, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τη συγκεκριμένη μέρα και ότι τα σχολεία θα ανοίξουν διά ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, και όχι στις 8 Ιανουαρίου όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι το άνοιγμα όλων των σχολείων θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου και τόνισε ότι η ανακοίνωση του αυστηρότερου lockdown έγινε ως προληπτική κίνηση για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Όπως εξήγησε, με την απόφαση του lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου διευκολύνονται και οι ειδικοί, καθώς θα γνωρίζουν αν η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλισθεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα διενεργούνται τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίων και λυκείων δηλαδή), ενώ υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και -κυρίως- αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Άλλωστε, τη διενέργεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ζητούν τόσο η ΟΛΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι οριστικές αποφάσεις και τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, μετά τη τηλεδιάσκεψη που θα έχει η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας.

Σύψας: Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε άνοιγμα των σχολείων και να κλείσουν μετά από μία εβδομάδα

Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας. «Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγησή μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», είπε ο κ. Σύψας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

Γώγος: Πρέπει να γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των σχολείων

Κρίσιμη χαρακτήρισε την αυριανή ημέρα αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικά στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα των δημοτικών, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν επικαιροποιημένα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», επεσήμανε ο κ. Γώγος.

Χαράλαμπος Γώγος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις