Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα, αφού -σύμφωνα με τις πληροφορίες- το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, εντοπίστηκε και στη χώρα μας. Πρόκειται για το στέλεχος που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία και έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη, αφού θεωρείται τουλάχιστον 70% πιο μεταδοτικό. Ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των εορτών. Μάλιστα, σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, εντοπίστηκε και στην Κύπρο.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN,έξι επιβάτες (πέντε Έλληνες και ένας αλλοδαπός) πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε  rapid τεστ στο αεροδρόμιο, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Μετά, δε, από μοριακό τεστ που τους έγινε, στους τέσσερις εξ αυτών εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος. Στους δύο  επιβεβαιώθηκε η μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και στους άλλους δύο η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη. Όλοι τους βρίσκονται φρουρούμενοι σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο ΑΝΤ1, το μεταλλαγμένο στέλεχος είχε ήδη εμφανιστεί και στη χώρα μας και έγινε γνωστό σήμερα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως, όπως μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1, το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε δείγματα που δόθηκαν στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους να οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για πιο αυστηρό lockdown τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να σταματήσει τυχόν μεγάλη διασπορά του στη χώρα.

Και στην Κύπρο το νέο στέλεχος του ιού

Δώδεκα άτομα που ταξίδεψαν στην Κύπρο ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων βρέθηκαν θετικά στο νέο στέλεχος, όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από τα 19 δείγματα αφιχθέντων την περίοδο 6 – 20 Δεκεμβρίου 2020, στα 12 βρέθηκε το στέλεχος VOC 202012/01. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό».

Σημειώνεται πως έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο όλα τα θετικά δείγματα των αφιχθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι 15 μέρες πριν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις