Πληθαίνουν οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών που έχουν να κάνουν με το δώρο των Χριστουγέννων. Μία τέτοια συνέβη στην Δράμα, όπου μία εργοδότρια ζήτησε από την υπάλληλο της, να της επιστρέψει το δώρο που μόλις είχε πάρει από το ATM.

κοπέλα από την πλευρά της αρνήθηκε όπως ήταν λογικό. Ακολούθησε ένταση, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακόμα και χειροδικία, καθώς η εργοδότρια χτύπησε την υπάλληλό της με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να καταλήξουν στα δικαστήρια.

Τι ισχύει για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είναι αντικείμενο διαμάχης τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομική κρίσης. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού (για την περίπτωση εταιρείας κλπ), ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων

Βροχή οι καταγγελίες – Δείτε τι έγινε στη Δράμα

Πολύ συχνά καταγγέλλεται από εργαζόμενους ότι εργοδότες τους υποχρεώνουν σε εικονική παραλαβή του δώρου προκειμένου  να αποφύγουν τις νομικές κυρώσεις. Φέτος λόγω της ελαστικοποίησης της εργασίας που έφερε η πανδημία τα πράγματα έχουν γίνει όπως φαίνεται χειρότερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις