Ο προγραμματισμός των ραντεβού για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών που υπολογίζονται γύρω στους 100.000, θα γίνεται αυτόματα για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης. Εκείνοι, θα λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό τους, το οποίο θα αναφέρει την ημερομηνία του ραντεβού και το εμβολιαστικό κέντρο που θα πραγματοποιηθεί. Με τη σειρά τους, θα πρέπει να απαντούν, για το αν αποδέχονται τον εμβολιασμό, την συγκεκριμένη ημερομηνία ή το κέντρο.  Σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις παραμέτρους, θα μπορούν να προγραμματίσουν νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας.  Όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους μέσω του emvolio.gov.gr, με τη χρήση ΑΜΚΑ, ενώ όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, θα μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο φαρμακείο ή σε ΚΕΠ για να προγραμματίσουν το ραντεβού.

Μιλώντας χθες στον Ant1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε πως “από τη ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr καθώς και τα φυσικά σημεία για να αρχίσουν τα ραντεβού τους πολίτες άνω των 85 ετών για τον εμβολιασμό” και πρόσθεσε πως η σειρά του εμβολιασμού έχει διαμορφωθεί βάσει εισήγησης της Επιτροπής Εμβολιασμού. Θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων και των άλλων ηλικιακών μονάδωνν όπως θα αποφασιστεί από την Επιτροπή.

Τί θα γίνει με τους δασκάλους

Όσον αφορά τους δασκάλους (οι οποίοι επιστρέφουν την Δευτέρα στα σχολεία) που θέλουν να κάνουν τεστ για Covid-19 ανέφερε πως η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει και πως μπορούν να μπουν εθελοντικά για να προγραμματίσουν τεστ. “Είναι εθελοντική αυτή η δυνατότητα, ο δάσκαλος δηλώνει πως επιθυμεί να κάνει το τεστ και τους υποδεικνύεται ένα σημείο από 386 σημεία για να κάνουν το τεστ” ανέφερε. Ερωτηθείς, ανέφερε πως η ταυτοποίηση γίνεται άμεσα και την επόμενη ημέρα κλείνεται ραντεβού για τεστ. Ερωτηθείς για την συμμετοχή, ανέφερε πως δεν έχει πρόχειρα τα στοιχεία.

Να σημειωθεί πως τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr/, άνοιξε πριν από λίγες ημέρες, ενώ τα πρώτα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, “εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σημειώνεται ότι η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ“.

Ικανοποίηση από υπουργείο και Μαξίμου

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, περιλαμβάνονται – εκτός από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία –  και οι γιατροί και οι οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα. “Σε συνέχεια των εμβολιασμών των εργαζομένων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και των ωφελούμενων και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και των ιδιωτών ιατρών και οδοντιάτρων που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν” ανέφερε.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε πως “ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό” και ότι “η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις