Μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, δήλωσε πως είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 112 εκ. ευρώ και αφορά μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που εμπίπτουν σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.  Το πρόγραμμα “τρέχει” στο πλαίσιο της στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το εκτιμώμενο πλήθος δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Παραδείγματα δικαιούχων

  • Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ

Δήμοι που έλυσαν το πρόβλημα

Στο μεταξύ, αρκετοί δήμοι έχουν λύσει το πρόβλημα των παιδιών που δεν έχουν λαπτοπ, εξασφαλίζοντας με δικά τους κονδύλια, την αγορά. Ο δήμος Χαλανδρίου φρόντισε ώστε και τα παιδιά των Ρομά να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Παιδιά Ρομά κατάφεραν να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω Webex και να δουν τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους, τον Δεκέμβριο, στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά, του δήμου.

Τον απαραίτητο εξοπλισμό είχε εξασφαλίσει προ μηνός και ο δήμος Αγίου Δημητρίου, αναφέροντας: “Το υπουργείο Παιδείας ενώ διαφημίζει ότι έχει δώσει χιλιάδες τάμπλετ και λάπτοπ αυτά δεν έχουν φτάσει ποτέ στους μαθητές, οι οποίοι προσπαθούν με πενιχρά μέσα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Όλα αυτά τη στιγμή που η ύφεση κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προμήθεια από τις ίδιες τις οικογένειες των ηλεκτρονικών μέσων που χρειάζονται για την τηλεκπαίδευση”.

➡ Σε προμήθεια tablets προχώρησε ο Δήμος μας, που θα διανεμηθούν μέσω των σχολικών επιτροπών στα σχολεία και θα δοθούν…

Posted by Δήμος Αγίου Δημητρίου on Friday, December 11, 2020

Επίσης, ο δήμος Βύρωνα επίσης προμήθευσε με 233 τάμπλετ τους μαθητές που δεν διαθέτουν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, “θεωρήσαμε υποχρέωση μας να καλύψουμε αυτό το κενό, γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι ύψιστο αγαθό και όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, ισότιμα, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα”. Πρόσθεσε πως αυτό είναι κανονικά υποχρέωση της Πολιτείας που δεν τηρήθηκε, ούτε δόθηκαν χρήματα στους δήμους γι’ αυτόν το σκοπό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις