Δεν πρόλαβαν καλά καλά να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία και οι ειδικοί μιλούν για νέο κλείσιμο. Συγκεκριμένα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες: «Δυστυχώς στην περίοδο που μπαίνουμε, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παίρνουμε αποφάσεις βδομάδα, την βδομάδα. Κάθε βδομάδα θα παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις. Αυτό δε σημαίνει πισωγύρισμα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε λίγο μπροστά από την επιδημία».

Ο ίδιος τόνισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία. «Ο ιός δεν έχει φύγει. Ο ιός είναι εδώ. Και όχι μόνο αυτό. Ο κορονοϊός αυτή τη στιγμή συντρίβει χώρες. Τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Έχουμε εικόνες κολάσεως που εξελίσσονται σε αυτές τις χώρες. Δεν πρέπει να είμαστε ανέμελοι στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο ιός κρατιέται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μην παίζουμε με αυτό» προειδοποίησε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Συνέστησε στους γονείς «να είναι προσεκτικοί» προσθέτοντας ότι «κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο». «Δεν πλησιάζουμε την πόρτα του σχολείου και αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές έξω από το σχολείο για να μην υπάρξει διασπορά του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, ενώ ειδικά για τους ηλικιωμένους τόνισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν την πόρτα του σχολείου με κόσμο».

Μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων πίσω στα θρανία

Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών με νέα μέτρα και αποστολή sms στο 13033 για τη μετακίνησή τους. Συγκεκριμένα, οι γονείς οι κηδεμόνες των μαθητών προκειμένου να οδηγήσουν τα ανήλικα παιδιά στο σχολείο υποχρεούνται να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 4 που αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το γραπτό μήνυμα στο 13033 θα έχει την εξής μορφή: Χ [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Οι μαθητές από την πλευρά τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους το έγγραφο μετακίνησης, το οποίο θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου και σε αυτό θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας. Η μεμονωμένη μετακίνηση μαθητή είναι ακόμα εφικτή με τη συμπλήρωση της σχετικής βεβαίωσης κίνησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις