Πρεμιέρα, την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, στην οποία οι πολίτες θα κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση εμβολιασμού των πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανήκουν περισσότερα από 100.000 άτομα τα οποία θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, στις 20 Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώνεται και η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.

Επίσης, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε γηροκομεία, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να κάνουν το εμβόλιο περίπου 120.000 άτομα. Μέχρι την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, είχαν κάνει το εμβόλιο με την πρώτη δόση του εμβολίου 44.080 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να κάνουν το εμβόλιο 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει γι’ αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού για το εμβόλιο κορονοϊού

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού του. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Πιερρακάκης: Όλη η διαδικασία

“Είναι η πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ ΠΠ. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν αρρυθμίες στη διαδικασία. Θα κριθούμε ως προς το πόσο γρήγορα θα τις θεραπεύουμε. Γιατί αυτό αφορά πολλαπλά συστήματα και χιλιάδες ανθρώπους. Είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο είναι εθνικό στοίχημα που θα κερδηθεί” σημείωσε.

Η διαδικασία

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στις 18:00 το απόγευμα θα είναι διαθέσιμες οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό.  “Φτιάξαμε όσο το δυνατόν περισσότερα κανάλια επικοινωνία για όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας” ανέφερε, λέγοντας ότι εκτός από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, υπάρχουν και φυσικά κανάλια επικοινωνίας για κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

Ειδικότερα, σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των άνω των 85 χρόνων συμπολιτών μας.  “Θα λάβουν προτεινόμενα ραντεβού που θα πρέπει να επιβεβαιώσουν. Αν δεν είναι επιθυμητά τα ραντεβού, χρησιμοποιούν άλλο κανάλι” είπε.  Στην άυλη συνταγογράφηση έχουν εγγραφεί σχεδόν 60.000 άνω των 85, ενώ συνολικά στην χώρα, οι άνω των 85 είναι περί το μισό εκατομμύριο.

“Οι άνω των 85 που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα με προτεινόμενο ραντεβού, ώρα, μέρος, εμβολιαστικό κέντρο το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αποστέλλοντας τον ίδιο κωδικό με αυτό που έστειλαν το μήνυμα” επισήμανε.  Πρόσθεσε δε, ότι εάν κάποιος δεν βολεύεται με το ραντεβού για εμβόλιο που του ήρθε, δεν απαντάει στο μήνυμα και είτε μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω του φαρμακείου και του ΚΕΠ της γειτονιάς του επιλέγει νέο ραντεβού για να εμβολιαστεί, επιλέγοντας την ώρα, την περιοχή και το εμβολιαστικό κέντρο που προτιμά.

“Κάναμε την κατανομή των ραντεβού με βάσει τις διευθύνσεις που ο κόσμος έχει δηλώσεις στην άυλη συνταγογράφηση. Επειδή κάποιος μπορεί να βρίσκεται στο χωριό του ή κάπου αλλού, δώσαμε μια ευελιξία να μπορεί να επιλέξει το εμβολιαστικό κέντρο που θα πάει” συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται εκτός του τόπου κατοικίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο. “Δεν χρειάζεται να μετακινηθούν. Η πλατφόρμα σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις όποιο εμβολιαστικό κέντρο θέλεις”.  Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγω, ότι θα δίνεται η δυνατότητα για αλλαγή του ραντεβού έως και 72 ώρες πριν. “Τα ραντεβού ορίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα. Πόσα εμβόλια πάνε που. Δεν μπορεί να χάνουμε εμβόλια χωρίς λόγο. Μέχρι 72 ώρες πριν μπορείς να αλλάξεις το ραντεβού. Θα σου επιτρέπει το σύστημα να κλείσεις ξανά ραντεβού. Αλλά όχι άμεσα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα ανακοινώσουμε σήμερα. Ακριβώς για να μη κλειστούν άσκοπα ραντεβού”.

Επιπλέον, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα τον Κυριάκο Πιερρακάκη, να δηλώνουν ότι δεν είναι στο σύστημα. “Θα το βλέπουμε πολύ γρήγορα και προσθέτουμε κόσμο στη λίστα. Προσπαθούμε να πιάσουμε το 100%”.

Προσωπικά δεδομένα

Στη συνέχεια ο υπουργός μίλησε για το θέμα των προσωπικών δεδομένων, που ανακύπτει από τους εμβολιασμούς.  “Το ότι φτιάχνονται συστήματα που συνολικά χρησιμεύουν στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι δεδομένο. Δεν πρόκειται το κράτος να τα χρησιμοποιήσει. Το κράτος δεν πρέπει να ξέρει. Θα φτιάξουμε συστήματα που ο πολίτης θα μπορεί να εξάγει ο ίδιος πιστοποιητικό εμβολιασμού” είπε.

Και συνέχισε, λέγοντας, ότι το πιστοποιητικό του εμβολιασμού “μας αφορά ως πολίτες. Ότι θέλουμε να έχουμε ένα πιστοποιητικό για πάσα χρήση. Πότε το κάναμε, ποιο εμβόλιο κάναμε. Το ποια θα είναι η χρήση έχει να κάνει με ευρωπαϊκές οδηγίες. Είναι κάτι που θα συζητηθεί πανευρωπαϊκά”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις