Την Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση για την άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό, σε μια προσπάθεια να τονώσει τόσο τα χιονοδρομικά κέντρα όσο και τις επιχειρήσεις που βασίζονται στο χειμερινό τουρισμό. Ωστόσο, πολλοί είναι οι πολίτες που αναμένουν τη μετακίνηση εκτός νομού, ώστε να επισκεφτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που μένουν στην επαρχία και λόγω lockdown παραμένουν εδώ και δύο μήνες χωριστά.

Τα χιονοδρομικά «ανοίγουν» τις μετακινήσεις

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως κάθε μήνας που πέρνα με τη χώρα σε lockdown, το κόστος για την πραγματική οικονομία αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου κλείνουν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, με εκατοντάδες θέσεις να χάνονται.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομία και φυσικά εάν δεν υπάρξει εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση την Παρασκευή θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση και άρση μέτρων, μεταξύ των οποίων εξετάζεται και η μετακίνηση εκτός νομού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός είναι να τονωθούν τα χειμερινά θέρετρα και τα χιονοδρομικά κέντρα που ούτως ή άλλως λειτουργούν μόνο λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν πλήρως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά μόνο για τους χειμερινούς προορισμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το Έθνος, για να μετακινηθεί κάποιος θα πρέπει να φέρει μαζί του αποδεικτικό από κράτηση του ξενοδοχείο ή άλλο σχετικό έγγραφο.

Αν εν τέλει υιοθετηθεί μια τέτοια απόφαση τότε αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν την άρση των μετακινήσεων ώστε να επισκεφτούν γονείς και παππούδες που μένουν μόνιμα στην επαρχία. Εξάλλου, αν ανοίξουν μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα – και μετά από το παρατεταμένο lockdown – είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επικρατήσει το αδιαχώρητο – από όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για διακοπές – με έντονα φαινόμενα συνωστισμού.

Βατόπουλος: Δύσκολη η μετακίνηση εκτός νομού

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο κ. Βατόπουλος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός, τονίζοντας: «Δεν νομίζω ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση σε πράσινους νομούς από άλλους νομούς».

Ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, φάνηκε ιδιαίτερα διστακτικός στο ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, φέρνοντας ως παράδειγμα τις Σέρρες, οι οποίες γέμισαν με κρούσματα κορονοϊού όταν άρχισαν να πηγαίνουν εκεί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας μαζί τους το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος και πως δεν πρέπει να παίρνουμε θάρρος, παρά το μερικό άνοιγμα της οικονομίας, με λιανεμπόριο, κομμωτήρια κλπ. «Δεν είδαμε την αύξηση που φοβόμασταν κι αυτό είναι καλό», δήλωσε αναφορικά με τις ημέρες μετά τις Γιορτές, οι οποίες και φόβιζαν τους επιστήμονες, ενώ συμπλήρωσε: «Η επιδημία εξαρτάται από την συμπεριφορά του κόσμου».

Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς και τους αργούς ρυθμούς που παρατηρούνται, ο καθηγητής ανέφερε πως συγκλίνουν διάφοροι παράγοντες, όπως η παραγωγή, η διανομή και η οργάνωση ενώ φάνηκε αισιόδοξος πως «σιγά σιγά θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις