Μορφή ”ντόμινο” έχουν πάρει οι καταγγελίες εις βάρος καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τις αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες να διαδέχονται η μια την άλλη. Ο ”ασκός του Αιόλου” άνοιξε μετά την πρώτη μαρτυρία πρώην φοιτήτριας του Γεωλογικού τμήματος του ΑΠΘ, η οποία κατήγγειλε με ανάρτησή της σε γκρουπ στο Facebook ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή, με αφορμή την υπόθεση Μπεκατώρου.

Το φως της δημοσιότητας είδαν πολυάριθμες μαρτυρίες και καταγγελίες, τόσο σε επόμενες αναρτήσεις στην σελίδα, όσο και σε σχόλια στην σχετική δημοσίευση. Ωστόσο σήμερα, Τρίτη 19/1, μια νέα καταγγελία ήρθε στο φως, με την Λίνα Τσαλταμπάση, πρώην φοιτήτρια Γεωλογικού στο ΑΠΘ να περιγράφει στην κάμερα τις σκέψεις και τις δυσάρεστες εμπειρίες που βίωσε η ίδια.

«Αυτό είναι ένα απόστημα που κρατάει 30 χρόνια» επισημαίνει, και συνεχίζει: «Η πρώτη καταγγελία για τον συγκεκριμένο καθηγητή ήταν το 1984. Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με την παθογένεια της κοινωνίας μας καθώς επί 35 χρόνια το πρόβλημα ήταν κάτω από το χαλί.»

«Είναι πραγματικότητα και θα καταθέσω όσα ξέρω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας. Όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο επί 30 χρόνια, υπάρχουν περισσότερες από 100 καταγγέλλουσες εδώ δεν μιλάμε για ένα κίνημα εκδίκησης αλλά για κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» υπογραμμίζει κα. Τσαλταμπάση.

«Βρήκα από αδιαφορία μέχρι… έλα άστο μην το πολυσυζητάμε. Δεν άφησα πολλά περιθώρια. Δεν είχα και αυτού του είδους τις επιπλοκές. Η συγκεκριμένη κοπέλα που έκανε την αρχική καταγγελία, ανέφερε ότι 23 χρόνια ταλαιπωρούνταν. Από τα 900 σχόλια κάτω από την ανάρτηση δεν υπήρχε ούτε ένας που ρώτησε ποιος είναι. Όλοι κατάλαβαν αμέσως ποιος είναι ο καθηγητής» καταλήγει.

«Να μη φοβηθεί κανείς»

Στον ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τρίτης ο πρύτανης του ΑΠΘ, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις επώνυμες καταγγελίες, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των ερευνών. Όπως εξήγησε, έχει ήδη προσφύγει στον Εισαγγελέα για την έναρξη ερευνών σχετικών με την πολύκροτη υπόθεση, ενώ παρότρυνε φοιτήτριες και φοιτητές που ενδεχομένως έχουν βιώσει αντίστοιχα περιστατικά να νικήσουν τον φόβο και να μιλήσουν.

«Για να προχωρήσει η καταγγελία για τον καθηγητή της Γεωλογίας θα πρέπει να υπάρξει επώνυμη καταγγελία», εξήγησε αναφερόμενος στην πρώην φοιτήτρια που κατήγγειλε παρενόχληση από τον καθηγητή της, σε βαθμό που την εμπόδιζε να πάρει πτυχίο.

«Στην περίπτωση της Φιλοσοφικής, έγινε ΕΔΕ όμως επειδή δεν ήταν επώνυμη καταγγελία, δεν προχώρησε», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο πρύτανης κάλεσε όλους τους πρώην και νυν φοιτητές σε δύο πράγματα:

  • Πρώτον: όποιος θέλει να συμβάλλει στην έρευνα, είμαστε ανοιχτοί
  • Δεύτερον: να μη φοβηθεί κανείς. Υπάρχει δίχτυ ασφαλείας στο ΑΠΘ

Και καταλήγοντας κάλεσε την Πολιτεία να «δει το νόμο για το πώς παραγράφονται αυτά τα αδικήματα».

Η καταγγελία που ξεσήκωσε θύελλα σχολίων

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρώην φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που κατήγγειλε με ανάρτησή της σε γκρουπ στο Facebook ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή. Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στην ομάδα «ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΠΘ», μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου.

Όπως η ίδια καταγγέλλει, το ηχηρό της “όχι” στον καθηγητή, της κόστισε την έγκαιρη απόκτηση του πτυχίου της, καθώς, όπως αναφέρει στην καταγγελία της, ο συγκεκριμένος καθηγητής την “έκοβε” επανειλημμένα στο μάθημά του. Μάλιστα, η φοιτήτρια, ήταν τόσο απελπισμένη, που αποφάσισε να παρατήσει τη σχολή της, και τελικώς επέστρεψε το 2016 προκειμένου να πάρει το πτυχίο, όταν ο καθηγητής είχε συνταξιοδοτηθεί.

“Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι.” “Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω “καθηγητής” επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο “άνθρωπος” μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη”, έγραψε μεταξύ άλλων η πρώην φοιτήτρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις