Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωρούν με αργούς ρυθμούς και αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ourworldindata.org. Σύμφωνα με αυτά, η χώρα μας βρίσκεται 22η στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιθανόν η πραγματική θέση να είναι ακόμη πιο χαμηλά καθώς τα στοιχεία σε μερικές χώρες δεν έχουν επικαιροποιηθεί.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει ποσοστό εμβολιασμού 0,82% ανά 100 κατοίκους (στοιχεία 18 Ιανουαρίου) και βρίσκεται πάνω μόνο από Σουηδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Βουλγαρία.

Τα στοιχεία της Σουηδίας που έχει ποσοστό εμβολιασμού 0,79% είναι από τις 10 Ιανουαρίου.

Στην κορυφή των εμβολιασμών στην ΕΕ βρίσκεται η Δανία με 2,94% και ακολουθούν Μάλτα (2,65%), Σλοβενία (2,07%) και Ιταλία – Λιθουανία με 1,96%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πριν από 7 μέρες, δηλαδή στις 12 Ιανουαρίου, ήταν σε ελαφρώς καλύτερη θέση σε σχέση με τώρα, καθώς βρισκόταν 20η.

ΕΕ: Πρέπει να αυξήσουμε τους ρυθμούς των εμβολιασμών

Αναγνωρίζοντας τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στην Ευρώπη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε το σχέδιο της Ε.Ε. ενώ απέφυγε να κάνει αναφορά στις διμερείς συμφωνίες κρατών-μελών που είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για μια συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση του Covid-19, η Κομισιόν συνέστησε τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Επίσης, μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος-μέλος, πρέπει να εμβολιαστούν.

«Έχουμε ήδη εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση και να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στον αγώνα μας ενάντια σε αυτόν τον ιό», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι «αυτή η πανδημία θα τελειώσει μόνο όταν όλοι στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις