Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι προτεραιότητα έχει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι υπόλοιπες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν. Η φράση αυτή του πρωθυπουργού έβαλε στον «πάγο» την απόφαση για τα χιονοδρομικά κέντρα και κατ’ επέκταση την άρση απαγόρευσης στις μετακινήσεις εκτός νομού.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν η συζήτηση μετατίθεται χρονικά, την ώρα που τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία μαζί με όλες τις συναφείς και αλληλοσυνδεόμενες επιχειρήσεις, αλλά και τα καταλύματα των ορεινών προορισμών βλέπουν ακόμα μία σεζόν να χάνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα για τα χιονοδρομικά κέντρα να γίνει μια εβδομάδα μετά τα σχολεία, ήτοι στις 7 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για άνοιγμα την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, ώστε να μη χαθεί ένα ακόμα Σαββατοκύριακο.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την άρση απαγόρευσης μετακινήσεων μόνο για τα χιονοδρομικά και με κάποιο έγγραφο που θα το επιβεβαιώνει. Απαγορεύοντας, δηλαδή, παράλληλα τις μετακινήσεις στην επαρχία σε συγγενείς (γονείς και παππούδες) που εδώ και 2,5 μήνες βρίσκονται μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όπως είναι αναμενόμενο, μετά το παρατεταμένο lockdown και αν επιτραπεί η μετακίνηση μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα για σκι, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξει συνωστισμός σε χιονοδρομικά κέντρα και χειμερινούς προορισμούς.

Τουρισμός για Όλους

Τ πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους» έχει ήδη επεκταθεί και στα τουριστικά γραφεία και θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στα καταλύματα ορεινών προορισμών. Προϋπόθεση γι΄αυτό βέβαια είναι η άρση των περιορισμών μετακίνησης από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη για τις περίπου 55.000 αιτήσεις που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια και δεν κληρώθηκαν στην προηγούμενη κλήρωση εκδόθηκαν ηλεκτρονικά vouchers για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έτους του 2020, μέσω τουριστικών γραφείων που αντιστοιχούν 100.337 δικαιούχους.

«Αυτό το πρόγραμμα μέσω τουριστικών γραφείων είναι ενεργό από τις 17 Νοεμβρίου, αλλά λόγω των μέτρων για την πανδημία δεν έχει προσωρινά αξιοποιηθεί. Είναι, όμως, προτεραιότητα του υπουργείου να αξιοποιηθεί πλήρως και αμέσως μετά την άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων» τόνισε συμπληρώνοντας πως «τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους παρόχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές στο Δημόσιο» είπε προαναγγέλλοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο γα τον ορεινό όσο και για τον ιαματικό τουρισμό της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις