Η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι βγήκε να μιλήσει για την κακοποίησή της , όχι επειδή θέλει να γίνει ευρωβουλευτής, όπως γράφτηκε, ή για να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, αλλά για να προστατεύσει άλλες γυναίκες από μία «κατάχρηση εξουσίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η συνέντευξη της Σοφίας Μπεκατώρου στον Νίκο Χατζηνικολάου

Η Μπεκατώρου τόνισε πως δεν ήταν μόνο αυτή και η 11χρονη ιστιοπλόος (για την οποία κατέθεσε στον εισαγγελέα οδηγώντας στην σύλληψη του τότε προπονητή της ανήλικης) που είχε μία τέτοια εμπειρία, σημειώνοντας πως τα θύματα τέτοιων καταστάσεων δεν μπορούν να μιλήσουν άμεσα. Γι’ αυτό και ανέφερε πως θα πρότεινε να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής τέτοιων αδικημάτων, όπως και ότι πλέον αναγνωρίζει πως τα θύματα τέτοιων περιστατικών, θα πρέπει να καταγγέλλουν αμέσως στις αρχές το τι τους έχει συμβεί.

Αναφερόμενος στη δική της κακοποίηση και τον άνθρωπο από την διοίκηση της Ομοσπονδίας, τον οποίον κατηγορεί ότι την κακοποίησε, τόνισε ότι τον θεωρούσε ως μία «πατρική φιγούρα», για τον οποίον θεωρούσε, μαζί με την συναθλήτριά της Αμαλία Τσουλφά, ότι θα έκανε την διαφορά στην αντιμετώπιση των αθλητών από την Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας: «όταν μάθαμε ότι ερχόταν στην διαδικασία της Ολυμπιακής πρόκρισης, νομίζαμε ότι κάτι άλλαζε. Ερχόταν μέσα σε έναν συνεχή πόλεμο με την Ομοσπονδία, σαν από μηχανής Θεός. Δεν το περίμενα ποτέ από αυτόν, ανέφερε η Ολυμπιονίκης. Η Σοφία Μπεκατώρου είπε ακόμα ότι ξανασυνάντησε τον άνθρωπο της Ομοσπονδίας, για να τονίσει ότι δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια. «Προσπάθησε να πει ότι δεν έγινε κάτι, ότι δεν υπήρξε ο βιασμός», ανέφερε, για να προσθέσει ότι την απασχολεί να μην μπορεί ο άνθρωπος αυτός να κάνει κανά κακό.

«Το τραύμα που είχε υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει τα πρώτα χρόνια αυτό το συμβάν από μέσα μου. Προσπάθησα να αφοσιωθώ στο άθλημά μου. Συνειδητοποίησα πως επειδή άργησα να το δημοσιοποιήσω, δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες. Με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποίησε ότι υπήρχε ομερτά στην ομοσπονδία. Δεν μπορούσαμε να διαμαρτυρηθούμε για οτιδήποτε. Υπήρχε συστηματική αποσιώπηση των γεγονότων και των διαμαρτυριών των αθλητών για το οποιοδήποτε θέμα. Υπήρξε όμως ένα συναίσθημα δυσφορίας που δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Ήταν σαν να έλεγα ψέματα στον εαυτό μου πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να διαχειριστώ. Όταν άκουσα όμως από έναν πατέρα πως κάποιος από την ομοσπονδία αποπλανεί παιδιά και ένοιωσα πως είχα μεγάλη ευθύνη να μιλήσω. Μετά και με αφορμή την αγωγή που έγινε στον Κακλαμανάκη, βγήκαμε όλοι οι αθλητές να μιλήσουμε και να πάμε στην δικαιοσύνη.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης μίλησε ακόμα για το πως δέχθηκαν τα παιδιά της τις καταγγελίες της για την κακοποίησή της:

«Ήξερα πως θα πάρει διαστάσεις το θέμα, αλλά όχι τόσο πολύ. Από την ώρα που κατέθεσα στον εισαγγελέα τον Νοέμβριο, προσπαθούσα να βρω τρόπο που θα έκανα πραγματικά καλό και θα αφυπνούσα ανθρώπους να βγουν να μιλήσουν. Συζήτησα πριν με τα παιδιά μου για να τους περάσω το θέμα της σεξουαλικής βίας όσο μπορούσα γιατί είναι μικρά παιδιά ακόμη. Έπρεπε να τους εξηγήσω ορισμένα πράγματα όμως. Ο γιος μου αντέδρασε με στενοχώρια πιστεύοντας πως θα «γίνει ρεζίλι στο σχολείο».

«Είχε έρθει η ώρα να μιλήσω όμως για να μην συμβεί αυτό σε άλλα παιδιά. Όταν το είδε στην τηλεόραση, κατάλαβε πως έγινε για καλό. Η κόρη μου, μου είπε να μην φοβάμαι».

Η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι δεν είναι η μοναδική που έχει ακούσει απειλές από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας – και ανέφερε ονόματα συναθλητών και συναθλητριών της που έχουν επίσης δεχθεί απειλές , ακόμα και για την ζωή τους.

Η ίδια συγκινήθηκε μιλώντας για την αδελφή της, Βάρια, η οποία έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η Βάρια είχε συμμετάσχει σε πέντε μαραθώνιους, ενώ η Σοφία Μπεκατώρου ήταν στο πλάι της μέχρι την ύστατη στιγμή.

“Η αδελφή μου γνώριζε πολύ καλά πόσο αγαπούσα τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έτρεξε Iroman. Ήταν μεγάλη αγωνίστρια. Με προέτρεψε να κυνηγήσω την πρόκριση. Και όταν το έκανα, μου είπε “Μπράβο Σοφία” και μετά από δύο μέρες έφυγε”, δήλωσε η Ολυμπιονίκης.

 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις