Ξεκάθαρη προειδοποίηση από τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκο Σύψα, ο οποίος τόνισε ότι «εάν χτυπήσει καμπανάκι για την πανδημία και τη διασπορά του ιού, την επόμενη στιγμή θα ανατραπούν όλα». «Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια». Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και μέσα στην επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας για την επαναλειτουργία των σχολείων και την απόφαση για το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων στις «κόκκινες» περιοχές – και επομένως και στην Αττική- ο καθηγητής  εξήγησε ότι και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Και όπως είπε, από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς», επεσήμανε ο Νίκος Σύψας, υπογραμμίζοντας ότι «αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα ληφθούν αποφάσεις. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα». Ο καθηγητής τόνισε ότι αν ήταν στο χέρι του θα τα έκλεινε όλα τώρα για δύο βδομάδες. «Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, για να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή».

Τέλος, ασταθείς επιδημιολογικά χαρακτήρισε τους επομένους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο καθηγητής, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών. «Αυτοί οι δύο μήνες θα είναι μήνες που κάθε μέρα θα ανατρέπονται οι προηγούμενες αποφάσεις. Η επιτροπή ακολουθεί τον ιό. Ο ιός βαράει τα νταούλια και εμείς χορεύουμε».

Πρόβλημα με ορισμένα γυμνάσια στην Αττική

Υπενθυμίζεται ότι παρά την επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 για καθολικό άνοιγμα των γυμνασίων σε όλη τη χώρα από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 – σε αντίθεση με τα Λύκεια-  φαίνεται πως υπάρχει πλέον σοβαρό ζήτημα με τα γυμνάσια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές και τα οποία, όπως προκύπτει, θα παραμείνουν κλειστά. Όπως μετέδωσε το Mega, πρόκειται για τα γυμνάσια που συστεγάζονται με λύκεια και «μοιράζονται» ίδιους καθηγητές.

Ειδικότερα, το Σάββατο κάποιοι μαθητές Γυμνασίων ενημερώθηκαν πως θα συνεχίσουν τα μαθήματα από τα σπίτια τους, αφού οι καθηγητές θα πρέπει να διδάξουν με τηλεκπαίδευση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει και εκείνοι να βρίσκονται στο σπίτι τους. Αυτό συμβαίνει επειδή σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές, για να μπορούν καθηγητές τη μία ώρα να διδάσκουν στα γυμνάσια δια ζώσης και την επόμενη ώρα να διδάξουν μέσω υπολογιστή στους μαθητές του λυκείου. (Διαβάστε αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις