Μετάλλαξη του κορονοϊού στελέχους της Νότιας Αφρικής εντοπίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα σημαίνοντας συναγερμό στην Πολιτική Προστασία. Εκτάκτως μεταβαίνει στην πόλη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε συνέχεια ανίχνευσης του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού στην περιοχή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Τηλεδιάσκεψη με Τσιόδρα για τη μετάλλαξη – Ανησυχία Κικίλια

Η μετάβαση του υφυπουργού και του προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Κικίλιας: Με ανησυχούν οι μεταλλάξεις του ιού

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δύο πράγματα τον ανησυχούν: «Το ένα είναι, βλέπω ότι υπάρχει θέμα και στην Ελλάδα με τις μεταλλάξεις. Πλέον τις βρίσκουμε παντού.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί» είπε και προσέθεσε:

«Θέλω να κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση. Προσοχή, προσοχή, προσοχή! Έχουν μείνει δύο δύσκολοι μήνες. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον».

«Ύποπτα» για μετάλλαξη 20 κρούσματα στον Άγιο Νικόλαο

Την ίδια ώρα, ως ύποπτα για τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού φέρονται τα 20 από τα 53 κρούσματα που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, τα συγκεκριμένα δείγματα χαρακτηρίζονται ως ύποπτα μετά την αρχική επεξεργασία που έγινε στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχουν αποσταλεί προς περαιτέρω ταυτοποίηση στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Iδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές αν τα ύποπτα δείγματα προέρχονται από τα 22 θετικά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στον παιδικό σταθμό της Αμμούδας ή αν εντάσσονται στα υπόλοιπα 31 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στον γενικό πληθυσμό.

Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα ελεγχθούν με μοριακά τεστ όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων από τις σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία και δημοτικά), όπου τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα. Συγκεκριμένα, έλεγχοι θα γίνουν στα παιδιά της Δ΄,Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου, της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού και στα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις