Μεγάλη αναστάτωση σε δυο ελληνόκτητα πλοία τα οποία δέχθηκαν πειρατική επίθεση, τις προηγούμενες ημέρες, στην Αφρική, με διαφορά λίγων ωρών. Πιο αναλυτικά, επίθεση από πειρατές δέχτηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου 2021 το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Sea Phantom συμφερόντων Γιάννη Περογιαννάκη, περίπου 91 ναυτικά μίλια (168 χλμ.) δυτικά της Μπάτα στην Ισημερινή Γουινέα και 115 ναυτικά μίλια έξω από τις ακτές του Καμερούν. Το περιστατικό συνέβη μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Το πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ βρισκόταν εν πλω από το Λομέ του Τόγκο, όταν επιβιβάστηκαν σε αυτό οκτώ ένοπλοι πειρατές. Η Dryad Global ανέφερε ότι η παρακολούθηση του AIS δείχνει ότι το πλοίο έπλεε ανατολικά με 12,7 κόμβους πριν πραγματοποιήσει ελιγμούς αποφυγής, στρέφοντας απότομα προς τα δεξιά του. Το πλήρωμα συγκεντρώθηκε στo «κάστρο» (citadel) του πλοίου – είναι ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την ασφάλειά τους , που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πειρατικής επίθεσης – και το οδήγησε με ασφάλεια στα βορειοανατολικά, φτάνοντας στο λιμάνι Μαλάμπο, στην Ισημερινή Γουινέα, το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου, δήλωσε η εταιρεία ασφαλείας Ambrey.

Η εταιρεία ναυτιλιακών πληροφοριών Diaplous Group δήλωσε ότι οι πειρατές αποχώρησαν και το πλοίο με το πλήρωμά του είναι πλέον σε καθεστώς ασφάλειας. Το δεξαμενόπλοιο λειτουργεί υπό την Petrochem General Management της Αθήνας, η οποία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

Απόπειρα επίθεσης και σε τάνκερ

Λίγες ώρες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου 2021μ πειρατική επίθεση δέχτηκε το τάνκερ VLCC Seaking της εταιρείας Thenamaris, συμφερόντων Νικόλα Μαρτίνου με σημαία Μπαχαμών, 73 ναυτικά μίλια δυτικά του Port Gentil στη Γκαμπόν, όπως ανέφερε η Ambrey. Σύμφωνα με τις αναφορές, ένα μικρό σκάφος πλησίασε το τάνκερ και τέσσερις πειρατές επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε αυτό χρησιμοποιώντας σκάλες, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Το VLCC Seaking κατεγράφη να πλέει στην περιοχή από τις 6 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, το πλοίο επιτάχυνε έως και 13 κόμβους και μετακινήθηκε σε νέα θέση 30 ναυτικά μίλια νότια της περιοχής προσέγγισης. Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Dryad Global, ο πλοίαρχος θεωρείται ότι επιχείρησε «κίνηση αποφυγής». «Είναι πολύ πιθανό ότι η επίθεση έγινε από την ίδια ομάδα που στόχευσε το Sea Phantom», πρόσθεσε.

«Ενδέχεται περαιτέρω περιστατικά να συμβούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Ως εκ τούτου, το επίπεδο κινδύνου για όλα τα σκάφη που βρίσκονται στον Κόλπο της Γουινέας πρέπει να θεωρηθεί υψηλό».

Η Dryad ανέφερε ότι η επίθεση στο Sea Phantom ήταν το ένατο περιστατικό για φέτος και το τέταρτο που αφορά και σε επιβίβαση. Οι συνολικές πειρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική το 2020 παρουσίασαν αύξηση 12% σε σχέση με αυτές του 2019. Τα συμβάντα που αφορούσαν αποτυχημένες επιβιβάσεις αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, σε 25 σε σύγκριση με 10 το 2019.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις