Σήμερα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, στις 12:00 το μεσημέρι, θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική που θα ισχύσουν από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ‘Αγγελος Μπίνης.

Τα μέτρα

Από αύριο στις 6 το πρωί κλείνουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία, στα πρότυπα της Πάτρας, με την απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως, από Δευτέρα έως Παρασκευή να παραμένει στις 9 το βράδυ και να μην ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, κάτι που θα ισχύει για τα Σαββατοκύριακα.

Η λειτουργία της ειδικής αγωγής θα συνεχιστεί κανονικά με φυσική παρουσία. Ρολά θα κατεβάσουν και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία, ενώ τα ανθοπωλεία πρόκειται να λειτουργήσουν μόνο του Αγίου Βαλεντίνου με click away και click in shop (ραντεβού).

Ανοιχτά θα είναι σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκλησίες θα λειτουργούν με την παρουσία μέχρι 9 ατόμων, ενώ η ατομική άθληση θα περιοριστεί κοντά στον τόπο κατοικίας.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση για lockdown στην Αττική

Συναγερμό σήμαναν τα στοιχεία που έφταναν το τελευταίο τριήμερο στο υπουργείο Υγείας και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Οι νοσηλευόμενοι στις κλίνες Covid και στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας παρουσίασαν σημαντική αύξηση και μονάδες γέμισαν με ασθενείς. Η κυβέρνηση είχε στο τραπέζι όλες τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις αντοχές του ΕΣΥ. Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας χθες το πρωί στο Open, δημοσιοποίησε τα στοιχεία και την εισήγησή του για ολικό lockdown στην Αττική πυροδοτώντας τις εξελίξεις.

Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την εισήγηση της επιτροπής, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ο ίδιος τις αποφάσεις, περιγράφοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Plan B με έξτρα μέτρα

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης υπάρχουν επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ και συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Το πρώτο είναι η αναστολή λειτουργίας περισσότερων ΚΑΔ του ιδιωτικού τομέα, στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου με την αναστολή λειτουργίας περισσότερων κλάδων της οικονομίας, το δεύτερο η απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα και το τρίτο η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις