Με το νέο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και τα νέα κρούσματα να να παραμένουν καθημερινά σε εφιαλτικά επίπεδα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – και ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής – γίνεται αφόρητη.

Σύμφωνα με το Open, 5.536 είναι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Αττική, τη στιγμή που μόλις στις 2 Φεβρουαρίου τα ενεργά κρούσματα ήταν στα 3.174. Πολύ μεγάλη είναι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και σε άλλες μεγάλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη είναι 1.244 από 651 που ήταν στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ η Αχαΐα αυτή τη στιγμή έχει 639 ενεργά κρούσματα από 236 που είχαν καταγραφεί στις 2 Φεβρουαρίου 2021.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι το lockdown στην Αττική δεν πρόκειται να τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα παραταθεί για ακόμη ένα δεκαπενθήμερο, κι ενώ η υπομονή και οι αντοχές των πολιτών βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύσταση σε όλους τους πολίτες της χώρας να κάνουν λίγη υπομονή ακόμη, απηύθυνε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

Πιο αναλυτικά, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κ. Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να μπορούμε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για «άνοιγμα» των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε», υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου. Ωστόσο, η ίδια άναψε «κόκκινο» στις συζητήσεις για άμεση άρση ορισμένων περιορισμών, λέγοντας: «Βασικό μας μέλημα είναι το κατά το δυνατό πιο γρήγορο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ωστόσο τα νούμερα δεν μας το επιτρέπουν. Παρά την ελπίδα μας τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα».

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στα ΜΜΕ, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, εκτάκτως, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ αναμένεται να συμμετάσχει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού.

«Καμπανάκι» Κικίλια: Πληρότητα 90% στις ΜΕΘ της Αττικής

«Δώδεκα μήνες τώρα η χώρα μας, όπως και όλος ο κόσμος, δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες στήριξης του ΕΣΥ και στο «ανεπανάληπτο κύμα αλληλεγγύης» που έχει αναπτυχθεί.

Σημείωσε ότι η Αττική έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογική φορτίο με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Τόνισε πως «όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, και τώρα είναι η ώρα» και επισήμανε:. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 790.586 εμβολιασμοί με ημερήσιο ρυθμό πάνω από 30.000. Σήμερα θα γίνουν πάνω από 31.000 εμβολιασμοί, ενώ ήδη έχουν κλειστεί 1.480.479 ραντεβού για εμβολιασμό. «Η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι παράδειγμα προς μίμηση» κατέληξε.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κικίλιας με σπασμένη φωνή είπε ότι «από τις 19 Φεβρουαρίου παρακολουθώ καθημερινά με αγωνία την πορεία της υγείας ενός μωρού 24 ημερών διασωληνωμένου στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού. Είναι μια μικρή αθώα ψυχή που δίνει μάχη για την ζωή και οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν και εύχομαι να πάνε όλα καλά. Νομίζω ότι αξίζει να σκεφτούμε όλοι αυτή την εικόνα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε από την δική μας πλευρά και θέση ο καθένας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την δυσκολία».

«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν για άρση του lock down»

«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρακολουθούμε τα Δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας», απάντησε απόψε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση για το χρόνο που θα αρθεί το lock down. Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».

Την αύξηση, επίσης, αυτή, απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στην αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις πορείες που έγιναν, όπως είπε. «Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον» τόνισε. Ο υπουργός υγείας επισήμανε πως η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα γι’ αυτό και στην περιοχή αυτή είναι σημαντική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες δύο μέρες παρατηρήθηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής- 168 εισαγωγές την Τρίτη και 180 την Δευτέρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα είναι κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών ΜΕΘcovid στη Αττική. Είναι κατειλημμένες οι 235 από τις 262.

Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα μειώσει τη θνητότητα, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα μας γυρίσει σε μία κανονική ζωή, αλλά ακόμα χρειάζεται υπομονή επισήμανε, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 790.586 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα αναμένεται πάνω από 31.000 άνθρωποι να εμβολιαστούν. Επίσης είπε ότι ήδη έχουν επιβεβαιωθεί για εμβολιασμό 1.486.479 ραντεβού και χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα «Ελευθερία» όπως αυτό εξελίσσεται.

Παράταση lockdown «έδειξε» ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την παράταση του lockdown σε περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα μεταξύ άλλων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των κρουσμάτων.

«Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου» σημείωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού – την Τρίτη 2.147, ενώ το τελευταίο 24ωρο 1.913 – κάτι που σε συνδυασμό με την επιδημιολογική εικόνα από τα νοσοκομεία, αλλά και τις ενδείξεις στα λύματα μεγάλων πόλεων, σκιαγραφούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το σύστημα υγείας της χώρας.

«Βράζει» το κέντρο της Αθήνας

Ο ΕΟΔΥ δημοσιεύει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού που διαπιστώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 869 νέες μολύνσεις εκ των 1.913 κρουσμάτων κορονοϊού εντοπίζονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Από το σύνολο των 1.913 νέων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για μια ακόμη ημέρα, το κέντρο της Αθήνας καταγράφει περισσότερες από 200 μολύνσεις (235), ενώ τριψήφιο αριθμό περιστατικών καταγράφουν τόσο τα δυτικά (134), όσο και τα βόρεια (106) και νότια προάστια των Αθηνών (104).

Αντίθετα, το τελευταίο 24ωρο φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αυξητική τάση, με 200 νέα κρούσματα κορονοϊού. Επιπλέον ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές, όπου εντοπίστηκαν:

  • 98 μολύνσεις στην Αχαΐα,
  • 54 στην Εύβοια,
  • 43 στο Ηράκλειο Κρήτης,
  • 47 στη Λάρισα και
  • 45 στη Φθιώτιδα.

Σκληρό lockdown σε αυτές τις δύο περιοχές

Σε σκληρό lockdown μπαίνει η Αρκαδία, ενώ σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού τίθεται το Ναύπλιο με απόφαση της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Δήμο Ναυπλιέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν ΟΜΟΦΩΝΗΣ εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, η μεν ΠΕ Αρκαδίας εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ο δε Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στα ως άνω επίπεδα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις