Στους δρόμους της Αθήνας βγήκαν ξανά την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 φοιτητές και καθηγητές, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το «λουκέτο» στα Πανεπιστήμια λόγω της πανδημίας στο πλαίσιο του καθολικού lockdown. Μέσα σε αυτό τον χρόνο έχει αλλάξει καθοριστικά η καθημερινότητα όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και έχουν αναδειχθεί σοβαρά προβλήματα ήδη από τον πρώτο καιρό.

Η πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών και εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια, από όπου ξεκίνησε. Βασικά αιτήματα ήταν η λήψη μέτρων ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό να ανοίξουν σχολές και σχολεία, καθώς επίσης και η απόσυρση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για τα ΑΕΙ, που προβλέπει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θέσπιση Ομάδων Προστασίας στα πανεπιστήμια.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στα Προπύλαια, έναν χρόνο μετά το κλείσιμο πανεπιστημίων και σχολείων και την έναρξη της εξ αποστάσεως λειτουργίας τους. Διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ολοκλήρωση των σπουδών, τη θέσπιση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αλλά και την απουσία λήψης επαρκών μέτρων για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών.

«Μπροστά στη συμπλήρωση ενός χρόνου κλειστών πανεπιστημίων, οι φοιτητές σε όλη τη χώρα ζητούν άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας. Δίνουν απάντηση στην καταστολή και τρομοκρατία της κυβέρνησης σε βάρος του λαού και της νεολαίας», αναφέρει το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών).

Επιπλέον, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος επέκρινε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για το ότι «συνεχίζει την ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών και μαθητών», ότι «έδειξε το αντιεκπαιδευτικό πρόσωπό της και με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών» και ότι «επιχειρεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση σχολικής μονάδας του νόμου 4692/2020, που ψήφισε πέρυσι και ο κλάδος έχει απορρίψει».

Βασικό αίτημα είναι το ασφαλές άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ ταυτόχρονα με το συλλαλητήριο οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την άγρια αστυνομική καταστολή των τελευταίων ημερών.

Η διαδήλωση της Θεσσαλονίκης

Μαζική ήταν η παρουσία φοιτητών και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από τα περιστατικά άγριας αστυνομικής καταστολής τις προηγούμενες μέρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις