Προβληματισμός σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το νέο σκηνικό έντασης που φαίνεται ότι στήνουν οι Τούρκοι στον Έβρο με προσπάθειες προώθησης μεταναστών και με πυροβολισμούς στα σύνορα προς την ελληνική πλευρά, εναντίον ανδρών της Frontex.

Το OPEN μετέδωσε φωτογραφικά ντοκουμέντα, στα οποία αποτυπώνονται Τούρκοι στρατοχωροφύλακες να διευκολύνουν παράτυπους μετανάστες να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τετάρτη από ελληνική περίπολο, οι Τούρκοι όχι μόνο δεν εμποδίζουν τους παράτυπους μετανάστες, όταν εκείνοι χρησιμοποιούν ένα πέρασμα, αλλά αντίθετα τους δείχνουν ποια είναι τα προσβάσιμα περάσματα ώστε να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες συνοριοφύλακες έχουν καταγράψει τη δράση των κυκλωμάτων και έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις αποτροπής σε όλο το μήκος του ποταμού.

Η αναφορά του διοικητή της Frontex στην Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, δύο περιστατικά με πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά σημειώθηκαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στον Έβρο, κοντά στο χωριό Τυχερό. Υπήρξαν πυροβολισμοί την ώρα που μικτά περίπολα της Frontex, αποτελούμενα και από Γερμανούς αστυνομικούς, έλεγχαν την περιοχή.

Όπως μετέδωσε το Open, όλα αυτά τα περιστατικά αναφέρονται σε επιστολές που στέλνει η διοίκηση της Frontex από τη Βαρσοβία στις Βρυξέλλες. Πιο αναλυτικά, η Frontex στέλνει επιστολή στην Επιτροπή για να την ενημερώσει για το τι γίνεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε και αναφέρει πως υπάρχουν αυξανόμενα περιστατικά πυροβολισμών το τελευταίο διάστημα στον Έβρο.

Στην επιστολή του προς την Κομισιόν, ο διοικητής της Frontex αναφέρει: «Έχω δώσει διαταγή στη διοίκηση της Frontex να παρακολουθεί την Κατάσταση και όλοι οι αξιωματικοί να παίρνουν μέτρα προστασίας με αλεξίσφαιρα γιλέκα σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Η Frontex θα αναφέρει στην Επιτροπή κάθε κλιμάκωση επιχειρησιακών ή γεωπολιτικών εντάσεων που θα παρατηρούμε στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε με την Τουρκία».

Ανησυχία και συστάσεις από ΕΕ

Την ίδια ώρα, επιστολή από τη Frontex επιβεβαίωσε ότι έλαβε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ύλβα Γιόχανσον σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στον Έβρο στην τουρκική πλευρά, ερωτηθείσα για σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Έλαβα επιστολή από τη FRONTEX σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στην τουρκική πλευρά, κοντά στα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω τέτοιους είδους πληροφορίες και φυσικά πάντα ανησυχώ» σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «εάν έχεις αναφορές για πυροβολισμούς ακόμη κι αν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πυροβολισμοί σε άνθρωπο, αλλά βεβαίως πάντα ανησυχώ όταν υπάρχουν πυροβολισμοί κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για το συγκεκριμένο περιστατικό εναπόκειται στη FRONTEX να το αναφέρει με τον τρόπο που πρέπει να αναφέρουν περιστατικά».

Παράλληλα, αναφορικά με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Ύλβα Γιόχανσον τόνισε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει το μερίδιό της στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ειδικά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των διακινητών και να πραγματοποιεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά».

Τι λένε οι συνοριοφύλακες Έβρο

«Τα ξημερώματα της Παρασκευής και της Κυριακής, καθώς οι συνάδελφοί και δικοί μας και της Frontex επιχειρούσαν στην περιοχή, σημειώθηκαν πυροβολισμοί στον αέρα από τουρκικές δυνάμεις», είπε από την πλευρά του, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Ίσως αυτή τη στιγμή -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- έγιναν και πιστευτά αυτά τα γεγονότα γιατί προέρχονται από μαρτυρίες Ευρωπαίων συναδέλφων και όχι μόνο από την ελληνική πλευρά», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις